Hlavní obsah

InBev přihazuje. Za vlastníka Plzeňského Prazdroje dá i 2,5 biliónu

Brusel
Aktualizováno

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zvýšila nabídku na převzetí konkurenta SABMiller, jehož součástí je i Plzeňský Prazdroj, na zhruba 68 miliard liber (2,5 biliónu Kč). Ve středu to oznámila sama firma. Dodala, že SABMiller její předchozí dvě nabídky na převzetí odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

SABMiller již v polovině září oznámil, že AB InBev má o jeho převzetí zájem. Spojení těchto dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

AB InBev nyní za každou akcii SABMilleru nabízí 42,15 libry. Předchozí nabídka přitom činila 40 liber za akcii, píše agentura Reuters. Společnost AB InBev vyjádřila přesvědčení, že nová nabídka bude pro akcionáře SABMilleru atraktivní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 biliónu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster’s. Nyní má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám