Hlavní obsah

Majitel Prazdroje odmítl nabídku na převzetí rivalem InBev, 2,4 biliónu je málo

Pivovarnická skupina SABMiller odmítla neformální nabídku konkurenta Anheuser-Busch InBev na převzetí za zhruba 66,4 miliardy liber (2,4 biliónu Kč). Agentuře Bloomberg to řekly zdroje obeznámené se situací. Dodaly, že SABMiller považuje tuto nabídku za příliš nízkou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

SABMiller, jehož součástí je rovněž Plzeňský Prazdroj, již v polovině září oznámil, že světová pivovarská jednička AB InBev má o jeho převzetí zájem. Spojení těchto dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

Na některých trzích, například v USA, by společně pivovary ovládaly většinu trhu a podle odborníků by se v takovém případě zřejmě musely zbavit některých aktiv, aby spojení schválily antimonopolní úřady.

Neformální nabídka předložená minulý týden podle zdrojů agentury Bloomberg oceňuje každou akcií SABMilleru na zhruba 40 liber. Vedoucí představitelé podniku i někteří akcionáři by ale údajně považovali za adekvátní nabídku kolem 45 liber za akcii. Ta by celou firmu ohodnotila na zhruba 73 miliard liber (2,7 biliónu korun).

Dva největší hráči skupují ostatní

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 biliónu korun) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, například Corona, Stella Artois, Beck´s, Hoegaarden a také Budweiser, o kterou se dlouhodobě pře s českobudějovickým Budvarem. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 tisíc zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Mezi značkami SABMiller je vedle Prazdroje také Velkopopovický kozel, Radegast, Peroni nebo Lech.

Reklama

Výběr článků

Načítám