Hlavní obsah

I příští rok má být schodek rozpočtu 300 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) plánuje v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok schodek 295 miliard korun. Návrh už ve středu představil vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Úpravy rozpočtu dají šéfovi financí Zbyňku Stanjurovi hodně počítání.

Článek

„Jedná se o standardní postup v rámci rozpočtového procesu, kdy vláda projednala první pracovní rámec příjmů a výdajů státního rozpočtu na příští rok,“ řekl včera Právu bez bližších informací mluvčí ministerstva financí (MF) Tomáš ­Weiss.

Do konce července mají jednotliví ministři předložit návrhy rozpočtů svých resortů, které s nimi šéf státní kasy Stanjura projedná v srpnu.

Stanjura nařídil přezkum prominutí DPH u energií

Domácí

Do konce prázdnin poté MF zpracuje návrh zákona o státním rozpočtu a střednědobého výhledu a předloží je na jednání vlády. Do Sněmovny pak návrh rozpočtu na příští rok musí kabinet poslat do konce září. Výsledná výše finálně navrženého rozpočtového schodku se do té doby může významně změnit.

Letošní se musí novelizovat

Pro letošní rok má Česko schválen rozpočet s deficitem 280 miliard korun, už teď je však podle ekonomů prakticky jisté, že zejména kvůli dopadům války na Ukrajině přesáhne 300 miliard. Už v květnu totiž schodek stoupl na 189,3 miliardy z dubnových 100,1 miliardy korun.

NKÚ: Zadlužování ohrožuje veřejné finance, růst výdajů byl loni enormní

Domácí

Stanjura na konci května oznámil, že novelu letošního rozpočtu předloží vládě v červenci. Do té doby budou podle něj schválena některá další opatření v souvislosti s energetickou krizí a budou také k dispozici přesnější data o hospodaření státu a výhledu ekonomiky.

Víc peněz z daní

Prudký růst cen zvyšuje i příjmy státu z daní. Podle dubnového makroekonomického výhledu ministerstva bude v letošním rozpočtu však nejvýše 15 miliard dodatečných příjmů ve srovnání se schváleným rozpočtem.

Loni skončilo hospodaření státu v rekordním schodku 419,7 miliardy korun. Výsledek byl silně ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými vládními protiopatřeními a podporami.

Reklama

Výběr článků

Načítám