Hlavní obsah

NKÚ: Zadlužování ohrožuje veřejné finance, růst výdajů byl loni enormní

Aktualizováno

Téměř 90 procent meziročního nárůstu celkových výdajů loňského státního rozpočtu nesouviselo s výdaji vynaloženými v souvislosti s bojem proti pandemii nemoci covid-19. Ve své výroční zprávě za loňský rok to napsal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Tempo nárůstu státního dluhu může mít podle kontrolorů vážné dopady na udržitelnost veřejných financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

NKÚ uvedl, že loni pokračoval „enormní nárůst běžných výdajů“, zatímco výdaje na investice se zvýšily jen málo. To vedlo k rekordnímu schodku státního rozpočtu doprovázenému nárůstem státního dluhu.

Vysoké tempo zadlužování státu za vlády hnutí ANO a ČSSD a absence hledání úspor představují vážné ohrožení stability veřejných financí v dlouhodobém horizontu.

Dědictví Babišovy vlády: deficit závratných 420 miliard a rekordní státní dluh

Ekonomika

„Hospodaření státního rozpočtu v roce 2021 skončilo schodkem 419,7 miliardy korun, což byl nejhorší výsledek hospodaření v historii ČR. Deficit se meziročně zvýšil o více než 52 miliard korun. A to i přesto, že ekonomické restrikce související s pandemií covidu-19 nedosahovaly takové míry jako v roce 2020,“ uvedl NKÚ.

Státní dluh loni stoupl na rekordních 2,47 bilionu korun. „Ačkoliv ČR v evropském srovnání patří stále mezi nejméně zadlužené země, tempo růstu státního dluhu v roce 2021 bylo třetí nejvyšší,“ upozorňuje NKÚ.

Nehospodárnost i chybějící kontrola

Kontroloři dokladovali pro představu i zcela konkrétní možnosti úspor. Zdravotní ústavy v letech 2017 až 2019 vydaly na nákupy přes 1,3 miliardy korun. „Z toho až 85 procent představovaly výdaje za nákupy uskutečněné mimo zadávací řízení. Z kontrolovaného vzorku 239 milionů korun vynaložily ústavy 168 milionů korun neoprávněně,“ konstatoval NKÚ.

Stát podle NKÚ často nevyhodnocoval nebo nesledoval skutečný přínos rozdělované podpory. To byl i případ investičních pobídek, které měly pomoci snižovat nezaměstnanost. Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytlo v období let 2000 až 2019 na tuto podporu více než 75 miliard korun. „Přestože nezaměstnanost klesala, počet pobídek v kontrolovaném období rostl,“ připomněl NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám