Hlavní obsah

I přes obavy z recese míra nezaměstnanosti v USA v červenci klesla

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci klesla o desetinu bodu na 3,5 procenta, a vrátila se tak na úroveň před pandemií covidu-19. Ve své zprávě to v pátek uvedlo americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila asi 528 000 nových pracovních míst, což je více než v červnu a více než dvojnásobek proti očekávání analytiků.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v červenci v USA vznikne asi 250 000 pracovních míst a že míra nezaměstnanosti zůstane na 3,6 procenta. Počet nově vytvořených míst za červen ministerstvo práce zpřesnilo na 398 000 z původního odhadu 372 000 míst.

Poptávka po pracovní síle se snížila v odvětvích citlivých na úrokové sazby, jako je například maloobchod. Letecké společnosti a restaurace naopak nemohou najít dostatek pracovníků.

Silný růst zaměstnanosti by podle analytiků mohl Fed přesvědčit, aby na svém příštím zasedání v září potřetí zvýšil úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Postup Fedu bude ještě záležet na údajích o inflaci.

Americká centrální banka minulý týden zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, od března úrok zvedla už o 2,25 procentního bodu.

Definice recese naplněna. Americká ekonomika klesá už druhé čtvrtletí

Ekonomika

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Největší ekonomika světa vykázala pokles už druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt snížil o 1,6 procenta. Pokles HDP ve dvou čtvrtletích za sebou splňuje obvyklou definici hospodářské recese, není ale jejím definitivním ukazatelem.

V USA určuje začátek a konec recese výbor Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER). Ten recesi definuje jako "výrazný pokles ekonomické aktivity po celé zemi, který trvá déle než několik měsíců a je běžným způsobem viditelný ve výrobě, zaměstnanosti, reálných příjmech a dalších indikátorech".

Americké akcie na statistiku o vývoji pracovního trhu zareagovaly poklesem. Výnos dluhopisů americké vlády se zvýšil, podobně zpevnil i dolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám