Hlavní obsah

Hypotéky mírně zlevnily, zájem o ně ožívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná sjednaná hypoteční sazba v srpnu mírně klesla pod hranici 5,8 procenta. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v širokém rozpětí mezi 6 a 7 procenty. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hypoteční sazby klesají jen velmi pomalu. Objem hypoték poskytnutých od začátku roku je stále navzdory určitému oživení trhu nejnižší za posledních deset let,“ řekl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun. V porovnání s červencem to bylo o čtvrtinu více. Zároveň se jedná se o největší měsíční objem od června minulého roku.

Počet nově poskytnutých hypoték se v srpnu zvýšil z 3100 v červenci na bezmála 3700. To je zhruba dvakrát méně než průměr před třemi lety, a dokonce třikrát méně než na hypotečním vrcholu v roce 2021, kdy se průměr nových hypoték pohyboval kolem 9500 měsíčně.

Podle manažera hypotečních úvěrů UniCredit Bank Filipa Beneše roste zájem o takzvané zelené hypotéky a o úvěry na 90 procent ceny nemovitosti.

Hypotéky v srpnu
Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu dosáhl 11,5 miliardy korun po červencových 9,5 miliardy.
Objem refinancovaných úvěrů činil 2,6 miliardy korun oproti červencovým 1,9 miliardy.
Sazby drobně klesají i podle Hypoindexu společnosti Swiss Life. Minulý týden uvedla, že v září průměrná hypoteční sazba sestoupila na 6,1 procenta.

Kupovali starší dům, byla to ale finanční past

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám