Hlavní obsah

Hotely Hilton se kvůli koronaviru propadly do ztráty

Americký provozovatel hotelů Hilton Worldwide Holdings se ve druhém čtvrtletí propadl do ztráty 430 milionů amerických dolarů (9,5 miliardy korun. Firma to oznámila ve čtvrtek. Před rokem hospodařil s čistým ziskem 260 milionů dolarů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hotel Hilton v Praze

Článek

Pandemie nemoci covid-19 prakticky zastavila cestování a snížila poptávku po ubytování. Obsazenost se ale začala ve druhém čtvrtletí zlepšovat díky zmírňování omezení.

Průměrná obsazenost hotelů se meziročně snížila o 56,1 procentního bodu na 22,3 procenta. Z toho v Asii obsazenost činila 29 procent, ve Spojených státech 24 procenta, ale v Evropě pouze sedm procent. Tržby klesly o 77 procent na 564 milionu dolarů (12,5 miliardy korun).

McDonald’s kvůli covidu zaznamenal nejnižší zisk za 13 let

Ekonomika

Hilton nicméně upozornil, že tržby i obsazenost se od dubna každým měsícem zvyšují. V USA se mezi dubnem a červnem obsazenost zvýšila o 20 procentních bodů a v Asii o 15 procentních bodů.

Hotelový sektor patří mezi odvětví nejvíce zasažená koronavirovou krizí. Hilton v červnu oznámil, že propustí zhruba 2100 lidí, což představuje asi 22 procent celkové pracovní síly, připomíná agentura AP.

Pod skupinu Hilton spadá celkem 18 značek. Kromě hotelů stejného názvu provozuje i hotely pod značkami Waldorf Astoria Hotels & Resorts, Conrad Hotels & Resorts, DoubleTree, Embassy Suites Hotels, Hampton Inn & Suites či Homewood Suites by Hilton. Celkem má ve 118 zemích světa více než 6100 hotelů.

Reklama

Související články

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Platforma pro krátkodobé ubytování Airbnb získala od investorů jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Globální pandemie nemoci covid-19 přitom paralyzuje...

Výběr článků

Načítám