Hlavní obsah

McDonald’s kvůli covidu zaznamenal nejnižší zisk za 13 let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald’s má za sebou nejhorší čtvrtletí za posledních třináct let. Kvůli globální pandemii nemoci covid-19 a s ní souvisejícím opatřením v jednotlivých zemích mu klesl čistý zisk meziročně o 68 procent na 484 milionů dolarů (10,82 miliardy korun). V úterý o tom informoval server listu Financial Times.

Foto: Shailesh Andrade, Reuters

V České republice působí řetězec od roku 1992, kdy v pražské Vodičkově ulici otevřel první provozovnu.

Článek

Společnost musela v mnoha zemích na několik týdnů zavřít své provozy. I z tohoto důvodu se aktuálně snaží hledat úspory a snižovat náklady.

V důsledku aktuální krize společnost poskytla svým franšízantům postiženým karanténními opatřeními finanční podporu v úhrnné výši 200 milionů dolarů (4,48 miliardy korun).

Z tohoto důvodu společnost o 45 milionů dolarů (miliarda korun) navýšila rezervu na špatné úvěry. Podle standardů Evropské centrální banky (ECB) se úvěr považuje za špatný, pokud dlužník nesplácí dohodnuté splátky nebo úroky více než 90 dní v kuse.

Američané v Rakousku mohou využít McDonald's jako spojku na ambasádu

Ekonomika

Trend se přitom v posledních týdnech zlepšoval. Zatímco v USA tržby ještě v dubnu meziročně klesaly o 19,2 procenta, v červnu pokles činil již jen 2,3 procenta.

Většina amerických McDonaldů už má otevřeno, většina se však omezuje na donášku, objednávky s sebou a na službu McDrive, kdy si zákazník objedná a následně vyzvedne objednávku u okénka, aniž by opustil vozidlo. Jen ve dvou tisících restaurací McDonald’s v USA, tedy zhruba v 15 procentech, jsou otevřeny i vnitřní prostory.

V České republice působí řetězec od roku 1992, kdy v pražské Vodičkově ulici otevřel první provozovnu.

Reklama

Související témata:

Související články

McDonald’s prohrál spor o značku Big Mac

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald’s přišel v EU o práva na ochranou známku Big Mac. Podle agentury Reuters o tom rozhodli unijní úřednici v kauze...

Výběr článků

Načítám