Hlavní obsah

Hornické odbory horují za prolomení těžebních limitů, hrozí propouštěním

– Most • Aktualizováno

Hornické odbory se obrátily na vládu s výzvou, aby co nejdříve zrušila vládní usnesení z roku 1991 o územních limitech těžby a prolomila limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Pokud k tomu nedojde, ohrozí to podle odborářů až 8000 pracovních míst.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Těžební stroje v jednom ze severočeských dolů

Článek

Pro prolomení limitů se už vyslovil premiér v demisi Jiří Rusnok a před ním také prezident Miloš Zeman. Ekologové a zástupci dotčených obcí se staví proti. Podle pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by o limitech měla rozhodnout příští vláda.

Vládní usnesení z počátku 90. let by podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jana Sábela měla zrušit ještě Rusnokova vláda v demisi. „V každém případě by to měla být tato vláda, tato vláda není politická, měla by rozhodnout systematicky o tom, co republika potřebuje. A hnědé uhlí republika zcela jistě potřebuje,“ řekl Sábel.

Proti snahám prolomit těžební limity budou odpoledne před budovou krajského úřadu v Ústí nad Labem demonstrovat možná až stovky lidí. Akci svolávají zástupci Strany zelených a Pirátské strany. Dva autobusy vypraví i mostečtí horníci.

Rusnok minulý týden na Mostecku řekl, že jeho vláda se bude limity těžby zabývat. Vládní usnesení, které chrání obce před rozšířením těžby, považuje za překonané a „vyčpělé“, obce podle něj dostatečně chrání horní zákon. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) Rusnokova slova přivítal.

Ohradil se proti nim naopak Sobotka, podle něhož by tak vážné a strategické rozhodnutí neměla dělat vláda, kterou nikdo nevolil a která nemá důvěru. Věc, o níž prý zatím vyjednávací týmy možných koaličních partnerů nediskutovaly, by měl posoudit až příští kabinet v souvislosti se surovinovou politikou a energetickou koncepcí Česka.

Pro i proti

O prolomení limitů usilují především těžební společnosti. Předseda dozorčí rady Severní energetické Jan Dienstl v dubnu řekl, že prolomení limitů pro hnědouhelný lom ČSA na Mostecku by umožnilo prodloužit jeho životnost o 150 let. Na lomu by bylo podle něj možné zaměstnávat na 3000 lidí, dalších 5000 pracovních míst by bylo v návazných provozech. Bez prolomení limitů se těžba zastaví v roce 2022.

Odpůrci prolomení limitů jsou zástupci Horního Jiřetína a Litvínova, tedy obcí, kterých by se těžba bezprostředně dotkla. Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta (SZ) by prolomení limitů znamenalo zhoršení životních podmínek v Ústeckém kraji, zhoršení životního prostředí a nulový rozvoj pro dotčené obce. Starosta Litvínova Milan Šťovíček (nez.) se obává také odlivu mladých vzdělaných lidí a poklesu cen nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám