Hlavní obsah

Horní Rakousy chystají kampaň proti Temelínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linec

Rakouská spolková země Horní Rakousy, která sousedí s jižními Čechami, chystá internetovou kampaň proti dostavbě temelínské jaderné elektrárny. Na tiskové konferenci v Linci to v úterý oznámil hornorakouský rada pro životní prostředí Rudi Anschober (Zelení). Od čtvrtka také budou mít Rakušané třicet dnů na to, aby se vyjádřili k české studii o vlivu dvou chystaných temelínských bloků na životní prostředí.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Podle studie, která má přes 500 stran a přílohy, dostavba Temelína přírodu nenaruší. Podle Anschobera české řízení o dopadech na životní prostředí porušuje právo Evropské unie. Provádělo se podle něj podle zákona, který je v rozporu s evropskou směrnicí. Hornorakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec označil proces za frašku.

Pavelec tvrdí, že čeští občané nemají možnost nechat rozhodnutí přezkoumat. Soudního přezkoumání chtějí dosáhnout Horní Rakousy. Představitelé českého ministerstva životního prostředí přitom už dříve uvedli, že český zákon a postup EIA přezkoumání soudem umožňuje.

Dalším krokem je podle Anschobera výzva rakouské vládě, aby začala jednat. "Naléhavě vyzýváme spolkovou vládu, aby zajistila práva účastníků řízení (EIA) z Rakouska v souladu se směrnicí EU místo toho, aby veřejnost vyzývala k účasti na tomto řízení odporujícímu evropskému právu," uvedl hornorakouský rada pro životní prostředí.

Podle něj a Pavlovce v české studii chybí objasnění, proč jsou další bloky nutné.

"Neprůhledné zájmy provozovatele"

Anschober míní, že nejsou vzhledem k velkému vyváženému množství energie potřeba k pokrytí české spotřeby. Hlavním důvodem dostavby Temelína jsou prý "neprůhledné obchodní zájmy provozovatele". Podle rady a zemského pověřence v materiálu není dořešeno ani odstranění radioaktivního odpadu a chybí technický popis reaktorů.

Se studií se Rakušané mohou seznámit na úřadech v hlavních městech spolkových zemí i na internetu. Do konce srpna se k dokumentu mohou vyjádřit také obyvatelé německého Saska a Bavorska. Řízení kritizují zelení ze Saska. Vyzvali k posílání protestních dopisů české vládě. V Bavorsku je naopak podle některých tamních médií zájem o studii EIA prý mizivý.

Horní Rakousy proti Temelínu protestují léta. Zemská vláda před pár dny rozhodla o tom, že na boj proti temelínské dostavbě a proti dalším podobným zařízením dá dalších zhruba 200 000 eur (asi 4,98 miliónu Kč). Podle zprávy zemského účetního dvora, který je obdobou českého kontrolního úřadu, investovala spolková země od července 2006 do konce roku 2008 do kroků proti jaderné energii, Temelínu či vzniku úložiště jaderného odpadu v Česku celkem 996 000 eur (24,79 miliónu Kč). Českým organizacím z toho připadlo 519 200 eur (12,92 miliónu Kč). Loni čeští aktivisté dostali 208 570 eur (5,19 miliónu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám