Hlavní obsah

Gazprom začal omezovat dodávky plynu na Slovensko i do Polska

Aktualizováno

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom začal omezovat dodávky zemního plynu na Slovensko a také do Polska, aby zkomplikoval obrácený tok této suroviny ze západu na Ukrajinu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Slovenské plynárny zaznamenaly asi o deset procent nižší dodávky plynu určeného pro domácí spotřebu, země má ale velké zásoby, a odběratelům tak může plyn dodávat bez problémů.

Společnost RWE v České republice podle Reuters sdělila, že omezení dodávek ruského zemního plynu do ČR nepozoruje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Polsko méně až o 20 procent

Polský plynárenský monopol PGNiG ve středu uvedl, že dostává z Ruska méně plynu. V pondělí obdržel o 20 procent méně, než má ve smlouvě, v úterý to bylo o 24 procent méně, sdělil podnik podle agentury Reuters.

Gazprom ale zprávu o omezování dodávek popřel. Ukrajina je nyní kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska.

Polsko prý taktéž zastavilo zpětné dodávky. „Ve 14.00 (kyjevského času, 13.00 SELČ) Polsko zastavilo reverzní dodávky na Ukrajinu v objemu čtyř miliónů krychlových metrů (denně)," řekl šéf ukrajinského přepravce plynu Ukrtransgaz Ihor Prokopiv.

Gazprom ale oznámil, že Polsko dostává stejné množství plynu jako v minulých dnech, konkrétně 23 miliónů kubíků denně.

Analytik: Moskva haraší zbraněmi

„Je to poprvé, co Rusko porušilo platné smlouvy,” řekl v České televizi expert na energetiku Jiří Gavor ze společnosti ENA. Podle něj Moskva s pomocí plynu „haraší zbraněmi”, dlouhodobé přerušení dodávek plynu do Evropy by totiž výrazně poškodilo ruskou ekonomiku.

Ukrajina od září začala dovážet plyn ze Slovenska a může dovážet i z Polska a Maďarska. Obrácenými toky by mohla Ukrajina pokrýt až 20 procent své spotřeby.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan ve středu uvedl, že Ukrajina plánuje do listopadu zvýšit zásoby plynu ve svých podzemních zásobnících na 17,5 miliardy metrů krychlových z nynější úrovně 16 miliard kubíků. Další plyn by přitom Ukrajina měla získat hlavně ze Slovenska, řekl Prodan.

Ukrajina ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Země vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt, převážně z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám