Hlavní obsah

Gazprom zastaví Francouzům dodávky plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom od čtvrtka zastaví dodávky plynu francouzské společnosti Engie. Firma podle něj plně neuhradila červencové dodávky. Francouzská firma, která je hlavním dodavatelem plynu ve Francii a stát v ní vlastní podíl téměř 24 procent uvedla, že má zajištěné objemy potřebné ke splnění svých závazků vůči zákazníkům i vlastní potřebu.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Budova centrály Gazpromu v Moskvě

Článek

Engie také v prohlášení ujistila, že zavedla několik opatření, aby výrazně omezila jakékoliv přímé finanční a fyzické dopady, které by mohly vzniknout kvůli přerušení dodávek plynu Gazpromem.

Gazprom od začátku války na Ukrajině výrazně snížil Engie dodávky. Minulý měsíc činily jen 1,5 terawatthodiny (TWh), pro srovnání celkové roční evropské dodávky Engie se pohybují nad 400 TWh. Gazprom má na celkových dodávkách Engie podíl čtyři procenta.

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová vyzvala v pondělí firmy, aby do příštího měsíce vypracovaly plány energetických úspor. Varovala, že mohou být zasaženy jako první, pokud Francie bude muset omezit dodávky plynu a elektřiny.

Francie je méně závislá na dovozu plynu z Ruska než její sousedé. Rusko se na celkové spotřebě plynu podílí asi 17 procenty, uvedla agentura Reuters.

Vývozní cena plynu se letos zdvojnásobí, odhaduje Rusko

Ekonomika

Engie v pondělí potvrdila, že jedná s alžírskou firmou Sonatrach o zvýšení dovozu plynu. Podle některých médií by dodávky z Alžírska mohly vzrůst o zhruba 50 procent. Francie nyní odebírá z Alžírska přibližně osm procent plynu, který potřebuje.

Alžírsko je třetím největším dodavatelem plynu do Evropy po Rusku a Norsku. Země objevila nová ložiska a nedávno podepsala dohodu o zvýšení dodávek plynu s Itálií.

Reklama

Výběr článků

Načítám