Hlavní obsah

G7 vyhlásila embargo na ruské diamanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

G7 vyhlásila s platností od 1. ledna embargo na ruské diamanty. Od března se přidají i další omezení, uvedla skupina podle agentury Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Diamant o váze 102, 39 karátů. Ilustrační foto

Článek

Zákaz se netýká diamantů pro průmyslové využití, informovala agentura.

Skupina G7 zvažovala různé varianty, jak omezit příjmy, které Rusko využívá ve své válce proti Ukrajině. Evropská unie postih ruských zisků z vývozu diamantů navrhla v rámci 12. unijního sankčního balíčku a šéfka Evropské komise Ursula von den Leyenová o tom hovořila na konci října.

EU ale podle agentury Reuters s krokem čekala na koordinaci se skupinou G7. Jejími členy jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Francie, Itálie, Německo a Británie.

Skupina G7 bude omezení nepřímého dovozu diamantů zavádět postupně. Slibuje „robustní mechanismus ověřování a certifikace založený na sledovatelnosti“ surových diamantů nejpozději od 1. září příštího roku.

Jako krvavé diamanty

Krok ocenila Belgie, pro niž jsou diamanty zásadním průmyslovým odvětvím. „Dnes spuštěný systém sledovatelnosti je dalším krokem v průkopnické práci, kterou Belgie zahájila před 25 lety v boji proti krvavým diamantům. Prohlášení G7 nabízí diamantovému sektoru v Antverpách jedinečnou příležitost k dalšímu rozvoji jako centra obchodu s takzvaně čistými diamanty,“ uvedl belgický premiér Alexander de Croo.

Belgie, jakožto velký zpracoval diamantů, je jediným unijním státem, na nějž by zákaz přímo dopadl. Antverpami prošlo před začátkem války na Ukrajině 25 procent surových ruských diamantů. Belgičtí zpracovatelé dříve argumentovali, že ruské diamanty by se zákazem přesunuly jinam a bylo by obtížnější rozvíjet trh s čistými diamanty. Sama země se proti zákazu nikdy přímo nepostavila.

Sankce na ruské diamanty s největší pravděpodobností zvýší ceny luxusních šperků. Z údajů evropského statistického úřadů vyplývá, že jen země EU loni dovezly z Ruska kameny v hodnotě 1,4 miliardy eur (33,8 miliardy korun). Ruská státní společnost Alrosa tak mohla za leden 2022 vykázat prodej surových a leštěných diamantů za 325 milionů dolarů (7 miliard korun). V roce 2021 získalo Rusko z celkového exportu diamantů zhruba 4,7 miliardy dolarů (102,5 miliardy korun).

Záře ruských diamantů pobledne. Chystají se sankce

Zahraniční

Kameny a karáty

Hmotnost drahých kamenů se udává v karátech, přičemž metrický karát je definován jako 0,2 gramu.

Rubín o hmotnosti jeden gram má tedy pět karátů.

Tato jednotka hmotnosti se historicky odvozuje od hmotnosti semene svatojánského chleba.

Semena rohovníku obecného, jak se tato rostlina oficiálně jmenuje, byla tradičně používána v Arábii a Persii jako závaží při určování hmotnosti drahých kamenů.

Důvodem je skutečnost, že velikost a hmotnost těchto semen je poměrně uniformní a v uvedené oblasti byla běžně dostupná.

Reklama

Výběr článků

Načítám