Hlavní obsah

Frýdecká GO Steel omezuje výrobu, část zaměstnanců je doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S vážnými problémy se poslední měsíce kvůli dovozu levné oceli z Asie potýká společnost GO Steel z Frýdku-Místku, vyrábějící válcované ocelové plechy a pásy pro elektrotechniku. Firma musela snížit výrobu až na polovinu a velkou část z celkového počtu 430 zaměstnanců ponechat od ledna doma.

Foto: Pavel Karban

České ocelářské podniky varují před budoucností. Na snímku předseda Odborového svazu KOVO Válcovny plechu v GO Steel Luděk Lučan (vlevo) a předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo

Článek

„Vyrábíme na půl plynu, momentálně je de facto polovina lidí různě doma na odstávkách, nicméně udržujeme si zákazníky a trh i za cenu velkých ztrát,“ sdělil předseda Odborového svazu KOVO Válcovny plechu v GO Steel Luděk Lučan.

„O propouštění se nehovoří, ale musíme dělat taková opatření, která vedou k tomu, aby to ta firma přežila,“ upozornil s tím, že kdyby zastavili výrobu, i když je aktuálně ztrátová, ztratili by trhy, čímž by byla firma i pracovní místa v ohrožení.

V lednu GO Steel nevyráběla a doma bylo zhruba 60 procent zaměstnanců. V únoru bylo bez práce asi 40 procent lidí a v březnu jede firma na 50 procent, doma je čtvrtina pracovníků. GO Steel je součástí polské skupiny Stalprodukt. Jejím důležitým produktem je transformátorová ocel.

Stovky hutníků demonstrovaly v Ostravě za záchranu ocelářství

Ekonomika

Výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Ivo Chmelík řekl, že situace v ocelářství je složitá kvůli současné recesi. „Evropské firmy čelí drtivé konkurenci ze strany asijských dodavatelů, zejména z Číny. Stejně tak i naše firma na evropském i dalších světových trzích, kam dodává transformátorovou ocel, čelí konkurenci z Číny, která prodává za dumpingové ceny,“ řekl.

Podle něj si Čína může nízké ceny dovolit proto, že má export podporován státní politikou. „A navíc vzhledem k tomu, že čínská ekonomika ještě nejede na plnou výrobu, vzhledem k značné nadkapacitě výroby oceli, včetně oceli elektrotechnické, prodávají svoji nadvýrobu v zahraničí,“ dodal.

Chmelík souhlasí s tím, že EU nemá v současné době trh s elektrotechnickou ocelí chráněný, neboť ochranářské opatření, tzv. minimální importní cena, stanovené před více než 10 lety dnes nefunguje. „Do toho také vládní balíček opatření zvýšil naše náklady o další desítky milionů korun, a tak naše firma musí realizovat opatření, jak snížit náklady na výrobu, minimalizovat finanční ztráty a přitom zachovat zaměstnanost v naší firmě, neboť právě kvalifikovaní zaměstnanci jsou naším největším přínosem,“ vysvětlil.

Oceláři chtějí pro Evropu ochranu trhu

Právě o větší ochraně evropského trhu s ocelí bude v pátek jednat v Bruselu Evropská komise. „Výroba surové oceli v Evropské unii byla v loňském roce minus osm, v Česku dokonce minus dvacet jedna procent,“ řekl předseda Odborového svazu KOVO Třinecké železárny Marcel Pielesz.

Dodal, že v poslední době bylo v Evropě uzavřeno 14 vysokých pecí. „Všichni víme, že svět bez oceli nemůže existovat. Teď je jen otázka, kdo a kde tu ocel vyrobí. Pokud to nebude v Evropské unii, bude to v třetích zemích a budeme ji dovážet. Proto je třeba vytvořit opravdu silné, gigantické ochranné opatření na dovoz oceli do Evropské unie,“ nastínil.

České ocelářství drtí kromě levné oceli z Asie i vysoké náklady. „Máme obavu o ztrátu pracovních míst, která mají vysokou produktivitu,“ varoval předseda OS KOVO Roman Ďurčo, který poznamenal, že podmínky v rámci Evropské unie jsou nestandardní.

„Stáváme se méně konkurenceschopní, dovoz oceli směrem do Evropy neustále roste. Potřebujeme, aby nastala změna hlavně, co se týče podpory evropského ocelářství. Situace je velmi tíživá a je potřeba to opravdu řešit velmi rychle,“ uzavřel Ďurčo.

Soud prodloužil ochranu pro huť Liberty Ostrava. Moratorium ji chrání před insolvencí i exekucemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám