Hlavní obsah

Soud prodloužil ochranu pro huť Liberty Ostrava. Moratorium ji chrání před insolvencí i exekucemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě prodloužil o další tři měsíce všeobecné moratorium pro huť Liberty Ostrava. Ta je tak i nadále chráněna přede všemi věřiteli, kterých je zhruba 1300 a jimž dohromady dluží miliardy korun.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Před třemi týdny rozhodoval Krajský soud v Ostravě o trvání moratoria, ochranu huti tehdy ponechal. Dnes ji o další tři měsíce prodloužil

Článek

Liberty je pod ochranou moratoria od 21. prosince loňského roku. Jenže právě ve čtvrtek uplynula doba ochrany.

Protože však zhruba až do poloviny dubna budou věřitelé rozhodovat o restrukturalizačním plánu, požádala huť v úterý 19. března před půlnocí o prodloužení lhůty chránící před návrhy na insolvenci či exekucemi.

„Účelem všeobecného moratoria je poskytnout podnikateli ve finančních potížích dočasnou ochranu před věřiteli a tím podpořit vyjednávání o restrukturalizačním plánu,“ píše se v dnešním usnesení krajského soudu.

Ochrana pro huť Liberty Ostrava trvá

Ekonomika

Ten prodloužil moratorium, přestože společnost Liberty Ostrava zúžila okruh dotčených stran o svého klíčového věřitele, firmu Tameh Czech, které dluží zhruba 2 miliardy korun.

„Je evidentní, že mezi podnikatelem a uvedenou společností jde o individuální obchodní spor, v jehož rámci každá z jeho stran má svůj pohled na věc. Insolvenční řízení přitom v žádném případě není určené k řešení takových individuálních sporů,“ stojí v usnesení samosoudce Viktora Břesky.

„Pozitivní odezva u věřitelů“

Liberty Ostrava uvedla, že ji těší, jak soud rozhodl. Mluvčí hutě Kateřina Zajíčková sdělila, že restrukturalizační plán, který už huť začala realizovat, představuje nejlepší způsob, jak se stát opět profitabilní, zajistit postupné splacení pohledávek všech věřitelů a udržet výrobu i tisíce pracovních míst jak v samotné huti, tak i v navazujících dodavatelských řetězcích v celém regionu.

„Důležitým signálem pro nás je, že se náš restrukturalizační plán setkává s pozitivní odezvou u našich věřitelů. Většina z nich s ním již také vyslovila svůj souhlas,“ tvrdí Zajíčková s tím, že v rámci plánu už firma spustila většinu válcovacích tratí, do práce se tak vrátilo více než 2100 zaměstnanců. „Pokračujeme také v práci na obou variantách plánu, které se týkají dodávek energií pro huť, tak abychom mohli co nejdříve opět zprovoznit vysokou pec a ocelárnu,“ informovala.

Tameh: Liberty moratorium zneužívá

Zatímco Liberty rozhodnutí soudu přivítalo, Tameh má zato, že huť moratoria zneužívá. „Za tři poslední měsíce bohužel nepřistupovala Liberty Ostrava k řešení svých dluhů konstruktivně. Liberty Ostrava by dle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace. To by mělo obnášet navrácení skoro osmi miliard, které Liberty půjčila svým sesterským společnostem a následné zaplacení dvoumiliardového dluhu Tamehu. Jen takto se celá situace vyřeší,“ sdělil v reakci na čtvrteční usnesení Krajského soudu v Ostravě mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

S finančními problémy spojenými s poklesem poptávky se huť Liberty Ostrava potýká delší dobu. V říjnu odstavila dočasně z provozu poslední vysokou pec a od 21. prosince jsou v tzv. teplém útlumu i poslední dvě koksárenské baterie.

Od stejného data podnik stojí, protože je bez energií. Ty firmě dodával Tameh, jenž skončil loni v prosinci v úpadku a stejně jako huť přerušil provoz. Od Vánoc tak je doma většina zaměstnanců Liberty i Tamehu.

Liberty Ostrava podle mluvčí žádné propouštění neplánuje

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám