Hlavní obsah

Stovky hutníků demonstrovaly v Ostravě za záchranu ocelářství

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Nejen pod heslem Evropa potřebuje ocel a ocel potřebuje Evropu se ve čtvrtek odpoledne sešlo v Ostravě na demonstraci za záchranu evropského ocelářství několik stovek zaměstnanců hutních podniků.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest hutníků v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Jejich cílem bylo upozornit na to, že v ohrožení jsou statisíce pracovních míst, a to především kvůli dovozu levnější oceli z Číny i dalších zemí, které na rozdíl od podniků v Evropské unii (EU) nemusí dodržovat přísné ekologické či sociální podmínky.

„Ocelářství se už delší dobu snaží o to, aby byly zachovány férové podmínky pro soutěž ve výrobě a prodej oceli. Bohužel EU toto neplní a pokud by pokračovaly evropské orgány v těchto tendencích, tak by to mohlo znamenat konec evropských ocelářských podniků. A to bychom rozhodně nechtěli,“ upozornil předseda OS KOVO Jaroslav Souček.

Oceláři v Ostravě pece nevypínají

Koronavirus

Protestní akce se zúčastnili nejen zaměstnanci, ale i představitelé tří firem z moravskoslezského regionu. „Nechceme nic jiného než rovné podmínky, to znamená vykolíkovat hřiště, stanovit pravidla. A ne abychom se při závodě na 200 metrů dozvěděli, že máme běžet patnáctistovku. Nic víc, nic míň. Rovné podmínky,“ apeloval na vládu i orgány EU personální ředitel Třineckých železáren Ivo Žižka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Protest ocelářů v Ostravě, 1.10.2020

A obdobně hovořili i generální ředitelé společností Vítkovice Steel a Liberty Ostrava. „Určitě nepolevíme, pokud uvidíme, že hrozí zánik pracovních míst v ČR, tak přitvrdíme,“ ujistil předseda odborů ve Vítkovice Steel Roman Ďurčo. Ten litoval, že nemohli dorazit i pracovníci z dalších hutních závodů z Česka. „Krajská hygiena nám to zkrouhla s tím, že bychom se měli soustředit jen na Moravskoslezský kraj. Ale myslím si, že svůj účel to splnilo, že lidé slyšet určitě byli.“

Předseda odborů v Liberty Ostrava Petr Slanina uvedl, že nedávno celá Evropa zjistila, že nemá roušky. „Roušky se dají šít ze dne na den. Ocel, jak se přestane vyrábět, tak už se sem nevrátí. A pak budeme zcela závislí na dovozu,“ připomněl, co hrozí v případě, když se začnou zavírat ocelářské podniky v Česku i v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám