Hlavní obsah

Francouzský řetězec Carrefour kvůli inflaci zmrazí ceny stovky výrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský maloobchodní řetězec Carrefour zmrazí ceny stovky nabízených výrobků, včetně potravin, zdravotnických potřeb i oblečení. Chce tak svým zákazníkům pomoct s vysokou inflací. Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém pondělním sdělení.

Foto: Profimedia.cz

Supermarket Carrefour ve Španělsku.

Článek

Největší maloobchodní řetězec ve Francii svým rozhodnutím následuje ostatní velké firmy, které také podnikají kroky, aby podpořily kupní sílu spotřebitelů. Reagují tak na tlak francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a zároveň se snaží předejít mimořádnému zdanění, po kterém v zemi volají levicoví zákonodárci. Carrefour zmrazí ceny stovky výrobků do 30. listopadu.

Zdražování potravin: Nejvíc šlo nahoru máslo a sýr

Ekonomika

V květnu učinil podobný krok vlastník francouzských supermarketů E.Leclerc, když do července zmrazil ceny 120 nejprodávanějších produktů. Už v dubnu zástupci britských supermarketů Asda a Morrisons oznámili snížení cen základních položek.

V červenci oznámila škrty v cenách francouzská energetická společnost TotalEnergies a přepravní gigant CMA CGM. Total oznámil, že sníží ceny u svých čerpacích stanic napříč Francií od 1. září do konce roku. CMA CGM stlačí poplatek za přepravu zboží kontejnery z Asie do Francie o 750 eur (asi 18 480 Kč), což představuje slevu o zhruba čtvrtinu.

Téměř dvě třetiny Čechů šetří na jídle

Finance

Míra inflace ve Francii vystoupala v červenci na rekordních 6,8 procenta. Ceny rostou na celém světě v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, která zdražila energie. Český statistický úřad udává pro červenec meziroční růst spotřebitelských cen v České republice o 17,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám