Hlavní obsah

Téměř dvě třetiny Čechů šetří na jídle

Zhruba 60 procent Čechů škrtí výdaje při nákupu potravin, 45 procent omezilo návštěvy restaurací.

Foto: Novinky

Na čem Češi šetří

Článek

Celkem čtyři pětiny domácností pociťují dopady prudce rostoucí inflace, přičemž strach o ztrátu části svých úspor mají dvě třetiny lidí. Vyplývá to z průzkumu pro Generali Investments.

Většina respondentů odmítá ale šetřit na dětech, obzvláště s blížícím se začátkem školního roku. Pouze pět procent lidí uvedlo, že omezuje placené volnočasové aktivity svých dětí; na výbavě dětí do školy pak hodlá šetřit jen něco málo přes tři procenta respondentů.

Nejméně utratí lidé za oběd v Olomouci, nejvíce pak v Praze

Finance

Největší strach je z cen energií

Každopádně průzkum potvrdil, že podíl spotřebitelů majících strach o své peníze kvůli cenám energií vzrostl za poslední půlrok z 28 procent na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí.

Podíl Čechů, kteří jako hlavní hrozbu vidí válku na Ukrajině, klesl z 33 na osm procent. Nejméně se lidé bojí pandemie covidu-19 či propadu hodnoty dluhopisů a akcií.

Cena elektřiny v Evropě trhá rekordy, nikdy nestála víc

Ekonomika

To, že domácnosti výrazně omezují výdaje, potvrzují tržby obchodů.

„Maloobchod chřadne jako celek. Tržby za pohonné hmoty v červnu meziročně klesly o 7,6 procenta, za nepotravinářské zboží o 6,1 procenta a za potraviny o 5,5 procenta. Tržby v oděvech a obuvi klesly o více než třináct procent,“ shrnula ekonomka Markéta Šichtařová.

Všímá si, že se nešetří jen na lécích a při nákupu potřeb pro osobní hygienu, protože prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým zbožím a drogerie zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o zhruba tři procenta.

Češi omezují spotřebu, maloobchodní tržby v červnu meziročně klesly

Ekonomika

Odkládají se i rekonstrukce

Bezmála třináct procent dotázaných v průzkumu Generali Investments drží své peníze v hotovosti, dalších 14,2 procenta respondentů odložilo velké plánované výdaje, jako jsou například koupě či rekonstrukce nemovitosti. Dalších 13,4 procenta Čechů se rozhodlo své finance dát na lépe úročený spořicí či termínovaný účet.

Nejvýhodnější spořicí účty nabízejí už pětiprocentní úročení

Finance

Pětina respondentů si myslí, že přijde maximálně o deset procent svých úspor, dalších 16 procent dotázaných se domnívá, že mohou přijít i o více než 20 procent. Celkem 15 procent Čechů věří, že o své finance v důsledku inflace nepřijdou. Inflace je nyní více než sedmnáctiprocentní.

Každý třetí kvůli inflaci zároveň začal uvažovat o hledání lépe placené práce. Z pohledu krajů mají tyto úmysly nejčastěji lidé na Vysočině, a to celkem v téměř 48 procentech případů. Pravým opakem jsou pak respondenti v Libereckém kraji, kde téměř 76 procent lidí uvedlo, že o hledání lépe placené práce neuvažují.

Každá druhá firma má problém obsadit volná místa

Finance

Velké obavy rodin potvrdil nezávisle na sondě Generali Investments i další průzkum, a to České bankovní asociace (ČBA) a agentury Ipsos. V něm více než sedmdesát procent dotázaných uvedlo, že inflace ohrožuje jejich rodinný rozpočet.

„Více než čtvrtina přitom odpověděla, že je zdražování ohrožuje velmi. Šest z deseti respondentů si pak myslí, že jejich ekonomická situace se na konci letošního roku zhorší,“ konstatuje ČBA.

Anketa

Na čem se hlavně snažíte ušetřit?
Na potravinách
19,5 %
Při návštěvě restaurace
42,7 %
Na koníčcích
1,4 %
Na kultuře
2,7 %
Na cestování
2,3 %
Snižuju spotřebu energií a vody
10,5 %
Nešetřím na ničem
20,9 %
Celkem hlasovalo 4503 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám