Hlavní obsah

Francie postaví větrnou farmu za 10 miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint-Nazaire/Paříž

Země galského kohouta představila plán svého prvního větrného projektu, do něhož vloží 10 miliard eur (asi 242 miliard korun). Podle agentury Reuters se Francie snaží dohnat své evropské sousedy, pokud jde o výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Francie, která produkuje 74 procent své elektrické energie z jaderných elektráren, postaví 600 pobřežních větrných turbín o celkové kapacitě 3000 megawattů, jak řekl prezident Nicolas Sarkozy. Větrný park by měl být postaven v západní části země, zatím bez bližšího upřesnění.

Projekt by měl patřit k jednomu z největších na světě s výkonem odpovídajícím třem menším jaderným reaktorům. K jeho realizaci bude podle Sarkozyho vytvořeno 10 000 nových pracovních míst.

Výběrové řízení bude zahájeno ve druhém čtvrtletí letošního roku a vítěz by měl být znám počátkem roku 2012. Podle francouzské lobby obnovitelné energie SER by vláda měla při výběru brát v potaz spíše spolehlivé společnosti než ty, které přijdou s nejlevnější nabídkou.

Posílit "zelenou" energii

Šéf lobby André Antolini se domnívá, že Francie z větrných elektráren na moři by mohla vyrábět až 10 000 megawattů elektřiny.

Francie chce do roku 2020 investovat celkem 20 miliard eur, aby splnila cíl pokrýt svou spotřebu 23 procenty „zelené“ energie. Celkový výkon má činit 25 000 megawattů. V současné době se „větrná“ elektřina podílí na celkové kapacitě výroby elektřiny ve Francii méně než dvěma procenty. Pro srovnání, v Německu jde o sedm procent.

Velká Británie hodlá do roku 2020 dosáhnout výkonu 32 000 magawattů, k tomu jí má dopomoci 1700 větrných turbín instalovaných na moři, které jsou nyní ve fázi výstavby nebo schválení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám