Hlavní obsah

Podivné chování státní firmy Čepro šetří policie

Právo, vac, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státem ovládaná společnost Čepro má zaplatit společnosti Venturon investments 2,6 miliardy korun. Čepro přitom k soudu, který o pohledávce rozhodoval, neposlal svého zástupce a proti rozhodnutí soudu se ani neodvolal. Proč tomu tak bylo, nyní řeší policie. Dvouapůlmiliardovou pohledávku tak nyní od státu získá firma, která je zapletená do celních úniků.

Foto: Jaroslav Blažek

Rozhovor se Scottem Abrahamem

Článek

Policisté nyní zkoumají, zda se lidé z vedení Čepro nedopustili porušování povinností při správě cizího majetku, za což by jim hrozilo dva až osm let vězení.

Na majetek firmy, jejímž stoprocentním vlastníkem je Fond národního majetku a která spravuje i státní ropné rezervy, začátkem listopadu Obvodní soud pro Prahu 1 už vydal příkaz k exekuci. Není ale ani vyloučeno, že v celé věci se jedná o podivný komplot. Vedení totiž popírá, že by o sporu i samotných nárocích společnosti Venturon Investment vůbec něco vědělo. 

Jednatelé Venturonu jsou trestně stíháni

Firma Venturon Investment figuruje v kauze největšího celního úniku v historii Česka, při kterém stát přišel v letech 1996 až 2000 při obchodech s ropnými produkty téměř o tři miliardy korun. 

V té jsou trestně stíháni dva jednatelé Venturon Investmentu - Leopold Klimus a Pavel Mazur, dále Milan Vomela a Miroslav Poláček, kteří působili ve vedení firmy Bena, a také někdejší jednatel Tukového průmyslu a bývalý ředitel společnosti Čepro Martin Pechan. "Bílého koně", zedníka Leopolda Klimuse, policie viní z toho, že ropné produkty odebral a neproclil.

Poláček s Mazurem zase podle policie uzavřeli mezi Venturonem a Benou fiktivní smlouvy. Dohodli v nich, že Venturon ropné zboží od Beny kupuje, čímž na něj přechází povinnost uhradit celní dluh. Venturon byl ale bez financí, proto prý Mazur sjednal i fiktivní smlouvu o téměř třímiliardové půjčce v cizině.

Čepro: bylo to zinscenováno

Na základě čeho uplatňovala firma Venturon Investment u soudu vůči Čepru nárok buď na pohonné látky, nebo na sumu 2,407 miliardy korun, a dále na spotřební daň ve výši téměř 192 miliónů korun, se Právu včera nepodařilo zjistit.

"To jsou informace ze spisu, které nemám právo poskytnout," uvedla mluvčí obchodního úseku pražského městského soudu Lenka Grollová. 

Podle předsedy dozorčí rady Čepra Aleše Cincibuse ale byla celá věc zinscenována. "Nedovedu si představit, že by mohla taková pohledávka vzniknout. Navíc není vedena ani v účetnictví," řekl v pondělí Právu.

Podle jeho slov není vyloučena spolupráce některých zaměstnanců Čepra s Venturon Investmentem. "Nejedná se však o vedoucí pracovníky. Čepru byly totiž podle soudce doručeny jak obsílka, tak rozhodnutí soudu. Je divné, že pracovník odpovědný za převzetí pošty dokumenty převzal, a pak se někde obsílky ztratily," vysvětlil Cincibus.

O údajném dluhu se prý v Čepru dozvěděli teprve v pátek. Od pondělka právní zástupci společnosti zkoumají spis a podklady, které vedly soudce k rozhodnutí o exekuci. Zároveň Čepro podle Cincibuse činí veškeré kroky k tomu, aby při případné exekuci bylo zabráněno zcizení státního majetku.

Pohledávku už má někdo jiný

"Rozsudek pro zmeškání" ve prospěch firmy Venturon Investment vydal soudce pražského městského soudu David Hovorka už letos v březnu. Jak potvrdila včera Právu mluvčí soudu Grollová, firma Čepro se na jednání nedostavila a ani nepodala ve lhůtě odvolání. Verdikt proto nabyl právní moci.

Pro tvrzení Čepra, že neobdrželi žádné informace o probíhajícím jednání, ani rozsudek a o soudním sporu vůbec nevěděli, nemá Grollová podle svých slov žádné rozumné vysvětlení.

"Leda snad, že by si zvolili pro zastupování v právních sporech někoho nespolehlivého, kdo jim nepředával informace," uvedla mluvčí. Jak dodala, Čepro má ale možnost bránit se proti exekuci u soudu.

Exekuce ale byla nařízena nikoliv ve prospěch společnosti Venturon Investment, ale ve prospěch společnosti Al Batal General Trading se sídlem ve Spojených arabských emirátech. Jak k ní ale přišla, je zatím otázkou. Netuší to ani advokát Tomáš Sokol, který jménem Al Batal General Trading návrh na exekuci podával.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám