Hlavní obsah

Firmy musí z podpor vrátit státu přes deset milionů

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podporu v rámci programu Antivirus získalo do poloviny listopadu 60 708 firem. Celkem dostaly 18,7 miliardy korun na podporu 820 257 pracovních míst. Během listopadových kontrol ale Úřad práce (ÚP) zjistil, že minimálně čtyři desítky firem nesplnily podmínky programu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přijdou tak v součtu o podporu 10 milionů korun, které předtím od státu získaly na náhrady mezd svých zaměstnanců. ÚP na konci října zahájil více než tisícovku kontrol u zaměstnavatelů čerpajících příspěvek v rámci programu Antivirus, 631 z nich už ukončil. Prověřeno tak již bylo vyplacených 633 milionů Kč.

Přehledně: Jak stát pomůže lidem a firmám

Finance

„U 39 zaměstnavatelů bylo zjištěno pozdní vyplacení náhrad mezd nebo povinných odvodů, přičemž ÚP neumí rozlišit míru prodlení odvodu. Eviduje všechny případy, kdy bylo odvedeno po poskytnutí příspěvku, a již nerozlišuje, zda k tomu došlo v zákonných lhůtách, či nikoliv. V této souvislosti bylo vyměřeno k vrácení 10,1 milionu Kč,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Dostálek.

O podporu státu může firma přijít i v případě, že se s úhradou odvodů zpozdí o jediný den. Důvody pak úřady neřeší.

Vláda prodloužila Antivirus B do konce roku

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už v neděli v České televizi uvedla, že o zneužití programu Antivirus se pokusilo několik stovek firem. „Menší stovky firem podvedly své zaměstnance nebo porušily zákoník práce,“ uvedla Maláčová. Firmy si podle ní například nárokovaly vyšší podporu, aby následně zaměstnancům vyplatily podporu nižší.

Zároveň ale Maláčová ujistila, že MPSV pomůže firmám, které kvůli formálním chybám musely příspěvek vracet. Zatím ale neupřesnila jak. Takových případů je podle Maláčové kolem třiceti.

Pětadevadesát trestních oznámení

Finanční správa zase eviduje pokusy o zneužití vyplácení příspěvku, tzv. kompenzačního bonusu, pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), společníky malých firem i zaměstnance pracující na dohodu. Dosud kvůli tomu podala 95 trestních oznámení a škodu vyčíslila na 51 milionů korun.

V srpnu jste s 15 procenty neměli problém, připomněl Babiš ČSSD

Domácí

Zároveň, jak ve středu upozornila ČTK, správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 8812 případech za 181 milionů korun. V rámci příspěvku za jarní vlnu pandemie správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Nejkřiklavější případ podvodu podle správy vedl k zásahu tzv. Daňové kobry. Na jeho základě zlínští kriminalisté stíhají osmatřicetiletého muže a jeho o 15 let mladší družku. Podvody získali více než 700 000 korun, dalších deset milionů díky kontrolním mechanismům Finanční správa nevyplatila.

ODS připustila zvýšení schválené daně na 16 procent

Domácí

Správa tvrdí, že se snaží odlišovat pokusy o úmyslné podvodné jednání od chybných podání žadatelů učiněných nesprávně z neznalosti, ve spěchu nebo stresu.

Na začátku tohoto týdne Finanční správa také evidovala 56 tisíc žádostí o kompenzační bonus v souvislosti s novými podzimními opatřeními vlády. Dosud vyřídila přes 15 500 žádostí a vyplatila zhruba 150 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám