Hlavní obsah

Farmaceutický obr Pfizer chce spolknout konkurenta v obchodu za dva bilióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký farmaceutický gigant Pfizer v pondělí potvrdil, že se zajímá o převzetí britského konkurenta AstraZeneca. Britský list Sunday Times již minulý týden informoval, že Pfizer za převzetí firmy AstraZeneca nabídl 60 miliard liber (zhruba dva bilióny korun).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Transakce by podle serveru BBC představovala doposud největší převzetí britského podniku zahraniční firmou.

Pfizer uvedl, že poprvé oslovil firmu AstraZeneca s návrhem na převzetí v lednu, britská společnost však rozhovory přerušila. Vzhledem k dalšímu vývoji na trhu se Pfizer minulý týden rozhodl firmu znovu kontaktovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„AstraZeneca se tím opět odmítla zabývat. Pfizer nyní zvažuje své možnosti," píše se v pondělní zprávě amerického podniku.

Pfizer je největším výrobcem léků na světě. Firma naposledy uskutečnila velkou akvizici v roce 2009, kdy koupila svého amerického konkurenta Wyeth za 68 miliard dolarů (1,35 biliónu korun).

AstraZeneca je druhou největší farmaceutickou skupinou v Británii a často se o ní mluví jako o možném cíli převzetí. Firmě se totiž blíží konec patentů několika nejlépe prodávaných léků, a její další růst je tak nejistý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám