Hlavní obsah

Experti: Plyn na burze zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se drží pod sto eury za MWh, kam poprvé od června sestoupila v pondělí. V úterý se plyn s dodáním v listopadu nabízel ve virtuálním obchodním uzlu TTF za méně než 98 eur (2400 Kč). Plyn, který je nyní i tak více než dvojnásobně drahý oproti stavu před rokem, podle expertů ale opět zdraží.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na ilustračním snímku zákaznické centrum skupiny ČEZ v Plzni

Článek

„Klesající cena je způsobena kombinací velmi teplého počasí a toho, že zásobníky v Evropě jsou dost naplněné. Nízké jsou ale zejména ceny na příští dny. Na příští čtvrtletí nebo na příští rok se pořád ceny pohybují okolo 140 eur,“ řekl Právu mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

„Prostor pro další snižování cen nejspíš už nebude,“ uvedl energetický analytik Jiří Gavor. Podle něj má kromě počasí vliv na cenu i flotila se zkapalněným plynem LNG, která čeká na vyložení nákladu v Evropě.

Gazprom zahájil zkušební dodávky plynu ze sibiřského pole Kovykta do Číny

Ekonomika

Změny cen na volném trhu se tedy příliš nedotknou českých domácností. Od ledna jim však pomůže cenové zastropování, které vláda pro maloodběratele schválila ve výši tří korun za kilowatthodinu (kWh).

„U produktu na dobu neurčitou už nyní platí zákazníci ČEZ Prodej u plynu vyšší cenu, než je cena zastropovaná, takže vládní strop bude pro zákazníky významnou pomocí,“ uvedl pro Právo Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám