Hlavní obsah

Experimenty ČNB nás mohou přijít draho, říká ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonom společnosti Deloitte David Marek kritizoval rozhodnutí České národní banky nezvyšovat úrokové sazby. ČNB podle něj s měnovou politikou experimentuje a Česko to může přijít velmi draho. Rada ČNB ve čtvrtek úrokové sazby nezvýšila. Guvernér Aleš Michl rozhodnutí obhajuje tím, že s bojem proti inflaci rada vsadila na silnou korunu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Nezbývá než doufat, že se inflace zmírní a vrátí do obvyklých kolejí navzdory měnové politice ČNB. Pokud se to nestane, bude kvůli inflaci nadále klesat reálná životní úroveň v Česku. Experimenty s měnovou politikou nás mohou přijít velmi draho. Mnohem dráže než pár měsíců s vyššími úrokovými sazbami,“ uvedl Marek.

Česká národní banka ve čtvrtek zhoršila výhled inflace, která by letos v průměru měla činit 10,8 procenta. Už v roce 2024 by se však měla zase snížit k dvouprocentní hranici a za celý příští rok by měla činit 2,1 procenta. Podle Marka má však prognóza háček.

„To by vyžadovalo zvýšit úrokové sazby v úvodu letošního roku o 100 bazických bodů, jak ukazuje model centrální banky, což ovšem bankovní rada odmítá. Relevance prognózy ČNB ztrácí na významu, když měnová politika odmítá doporučení vlastního modelu ČNB,“ zkritizoval. Základní úroková sazba je nyní sedm procent.

Scénář základního makroekonomického vývoje, který ČNB má, počítá s tím, že se sazby na začátku roku zvýší, později se ale sníží.

Sází na silnou korunu

Guvernér centrální banky Aleš Michl ve čtvrtek ovšem řekl, že bankovní rada projednala i scénář, podle nějž by sazby měly zůstat nějaký čas stabilní. Většina členů rady souhlasí s tím, že je lepší sazby držet, než je teď zvyšovat a následně zase snižovat. Doplnil, že ČNB spoléhá na to, že proti inflaci bude působit silná koruna.

„Zlevňuje dovozy a působí rychleji než úrokové sazby,“ prohlásil Michl.

Michl řekl, že ČNB je připravena sazby opravdu zvýšit, pokud bude riziko inflace vyvoláno poptávkou.

Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. Vysoké inflaci navzdory

Ekonomika

Michl: ČR čelí tlakům

Česká republika podle Michla čelí „silným nákladovým inflačním tlakům, které mají původ v externím prostředí, i poptávkovým tlakům plynoucím z domácí ekonomiky“.

Inflace v Česku dosáhla v prosinci 15,8 procenta. V polovině února Český statistický úřad zveřejní údaje za leden. „Očekáváme, že inflace v lednu oproti prosinci výrazně vzrostla,“ oznámil Michl.

Na jaře už ale podle něj dojde k poměrně rychlému sestupu. „Ve druhé polovině roku se inflace vlivem přísných měnových podmínek a polevujících nákladových tlaků dostane pod deset procent. Čili čekáme vysokou inflaci ještě v lednu, ale pak se postupně dostaneme pod deset procent,“ dodal.

Pro příští rok ČNB také počítá s hospodářským oživením. HDP by měl vzrůst o 2,2 procenta. Letos pokles HDP centrální banka odhaduje na 0,3 procenta.

Průměrný kurz koruny pro letošní rok ČNB očekává na úrovni 24,50 CZK/EUR. V listopadové prognóze pro letošek předpokládala průměrně 24,80 CZK/EUR. Ve středu přitom koruna uzavírala obchodování na 23,78 CZK/EUR.

ECB zvýšila základní úrok na tři procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám