Hlavní obsah

Exekucí výrazně přibylo. Je to záhada, říkají odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet exekucí v letošním roce výrazně vzrostl. Zatímco koncem minulého roku se jich vedlo 4 029 280, počátkem listopadu to bylo téměř o 50 tisíc více, a to 4 078 585. Klesá naopak počet lidí, na něž jsou exekuce vedeny. Ze 666 420 na 648 344.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrný počet řízení na jednoho dlužníka tak letos vzrostl. Ze 6,15 na 6,29. „Snížil se počet dlužníků s jednou či dvěma exekucemi, zvyšuje se však počet těch s více exekucemi,“ sdělil Právu prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Je to podle něj dáno i tím, že se zvyšuje počet nově nahlášených exekucí. To vzhledem k vysoké inflaci a poklesu reálných mezd odborníci předpovídali.

Navíc se exekuce podle exekutorů nedaří vymáhat a ukončovat. Efektivní srážky ze mzdy komplikuje neustálé navyšování nezabavitelné částky.

Den bez dluhů: jejich průměrná výše roste, lidé se mohou poradit s odborníky

Finance

Zastavování bezvýsledných řízení

Odborníci přesto zvýšení počtu exekucí udivuje. „Je to tak trochu záhada. Letos se zastavují nedobytné exekuce, takže by měl klesat i počet řízení,“ okomentoval nárůst Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení. Bezvýsledných exekucí, jež musejí exekutoři ukončovat, je až 800 tisíc.

Podobný názor má i Jarmila Veselá z InsolCentra. „Kladli jsme si otázku, čím to je, a nenašli jsme odpověď. Počet aktivních řízení by měl správně klesat. Možná ty bezvýsledné exekuce začnou teprve do dat nabíhat,“ řekla.

„Zastavování marných exekucí se s ohledem na nepříliš kvalitní právní úpravu a potřebu ji aktualizovat projeví až v příštím roce,“ uvedl pak Mlynarčík.

Objevily se SMS s falešnými exekucemi

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám