Hlavní obsah

Evropa řeší bankovní unii, omezila by pravomoci centrálních bank

Novinky, alt

Evropská komise připravuje novou podobu regulace bank, jejíž součástí se možná stane i návrh na vytvoření bankovní unie. Po takovém řešení volá například šéf komise José Emanuel Barroso. Mnohé národní banky se podobného scénáře děsí. Mimo jiné by totiž znamenal omezení jejich pravomocí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O části věcí, které nyní mají v kompetenci, by nově rozhodovala právě bankovní unie, ač její podoba není dosud nijak definována. Zmiňuje se například to, že by banky mohly přijít o pravomoc stanovovat limity, které nyní platí na převádění peněz z českých dcer bank do jejich mateřských bank.

Ty jsou často krizí mnohem více postiženy než české dcery. Týká se to ČSOB a její mateřské KBC či Komerční banky a její Société Générale

Ministerstvo: Nynější úprava stačí

Návrh na regulaci bank se bude na summitu EU projednávat koncem června. České ministerstvo financí se k mnoha jeho bodům staví zdrženlivě.

"V tuto chvíli existuje řada institutů, ke kterým Česká republika zaujímá opatrný či zdrženlivý postoj a hodlá jim věnovat důslednou pozornost v rámci diskuse v Evropské radě," řekl Novinkám náměstek ministra financí pro finanční trhy Radek Urban.

"Současná úprava bankovního dohledu uspokojivě řeší otázky peněžních transferů mezi zahraniční bankou (z "domovské" země) a její tuzemskou dceřinou bankou. Další zpřísnění regulace není potřeba," doplnil Urban.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík minulý týden v České televizi dokonce řekl, že se toho v ČNB obávají a něco podobného rozhodně nepřipustí.

Je tak pravděpodobné, že pokud by státy chtěly podobné pravidlo prosadit, ČR na opatření nepřistoupí. A nebyla by sama. Negativní postoj má Velká Británie a vstřícně se netváří ani Německo, které dává přednost fiskální unii.

Podobné obavy má i Slovensko. "Kriticky hodnotíme vytvoření režimu dohod o podpoře v rámci skupiny, v některých opatřeních se navrhuje zakotvit skupinový zájem, který by mohl vyústit do situace, kdy záchrana bankovní skupiny bude mít přednost před záchranou jedné její části, například dceřiné společnosti," vyjádřila v deníku pravda obavy mluvčí Národní banky Slovenska Jana Kováčová.

Bankovní unie je věc vzdálená

Ač úřady a banky návrh Evropské komise probírají a spekulují, co z něj je prospěšné a co nikoliv, není pravděpodobné, že by v nejbližší době bankovní unie vznikla.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapky je otázka případné bankovní unie záležitostí minimálně několika let. "Usilují o ni především státy, které požadují větší integraci, vytvoření Spojených států evropských," řekl Novinkám.

Aby skutečně došlo k tomu, že by banky musely odvádět svým dcerám tolik peněz, kolik si řeknou, musela by návrh schválit nejen komise ale i parlament. A není vůbec jisté, zda by se podobný nápad do souhrnu pravomocí vůbec dostal a v jaké podobě.

Podle limitů ČNB mohou nyní matky od svých zahraničních dcer odsát maximálně 25 procent jejich investičního portfolia. V minulých letech braly matky jen minimum, podíl odčerpaných peněz se ale zvyšuje. Hatlapatka ale upozornil, že pokud by mateřská banka opravdu peníze od své dcery chtěla, existují nástroje, jak si vzít více.

Reklama

Výběr článků

Načítám