Hlavní obsah

Digitalizace mapových sbírek a archívu je v plném proudu

Novinky, Petr Skála

Když se odborníci z Kartografické společnosti, z Katedry mapování a kartografie Stavební fakulty ČVUT a z Ústředního archivu zeměměřictví a katastru ZÚ domluví na zajímavém semináři, tak zájemci o digitalizaci sbírek map přijedou do Prahy třeba i ze všech koutů Česka, třebaže je čtvrtý říjnový pátek.

Foto: Petr Skála

Zaplněný konferenční sál Zeměměřického a katastráních úřadů v Praze byl svědkem semináře o digitalizaci mapových sbírek a archívů

Článek

V konferenčním sále Zeměměřického úřadu v Praze proto vedle sebe zasedli geografové, kartografové, historici, informatici, archiváři a pedagogové, kteří přijeli nejenom sledovat vystoupení třinácti svých kolegů, ale i diskutovat. A bylo o čem. O digitalizaci fondů a sbírek Ústředního archivu zeměměřictví a katastru měl co říci jeho vedoucí Miroslav Kronus stejně jako o záměru digitalizace Sbírky map a plánů Národního archivu Filip Paulus. To, že digitalizace je nástroj záchrany ohrožených mapových fondů ví své také Petr Fencl z Národního  zemědělského muzea. 

"Nejdříve staré mapy je nutné restaurovat  a teprve poté digitalizovat," takový postup při digitalizaci mapové sbírky Historického ústavu AV ČR upřednostňuje  Eva Chodějovská. 

Své postupy, výsledky a cíle má digitalizační centrum VÚGTK  ve Zdibech, s čím se pochlubil zástupce ředitele Milan Talich. Ovšem digitální archiv geovědních mapových dokumentů má i Česká geologická služba, což prezentovala  na semináři Alena Čejchanová. Eva Novotná všem zase řekla něco více o devadesátileté  Mapové sbírce na UK v Praze.

Digitalizace vojenských topografických map je doménou Bohuslava Veverky z Fakulty stavební ČVUT, který provedl posluchače zvláštnostmi šesti vojenských mapování v zemi.

O digitalizaci indikačních skic stabilního katastru Čech hovořil Jiří Bernas z Národního archivu a o podobné digitalizace skic Moravy zase Jindra Emmerová z Moravského zemského archivu v Brně.

"Vstřícný přístup k digitalizovaným mapám  Ústředního archivu zeměměřictví a katastru po internetu tvoří sami badatelé," přiznal jeho tvůrce Stanislav Meissner. "Do připravovaného evropského projektu Icarus je zapojen i Zemský archiv v Opavě", jak poznamenal Jiří Peterka a o projektu "Svědectví map", který se týká  digitalizace starých lesnických map, mluvil Vladimír Waage z Národního archivu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám