Hlavní obsah

Aféra statistiků na programu vlády i příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Navzdory předchozím prohlášením se vláda na svém středečním zasedání na žádost ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody zabývala aférou kolem Českého statistického úřadu. Ministři však nenavrhli žádné personální změny, ačkoli minimálně unionisté jsou o nutnosti odvolat šéfku uřadu Marii Bohatou přesvědčeni.

Článek

Vláda si od šéfky statistiků Marie Bohaté a generálního ředitele Generálního ředitelství cel Zdeňka Richtra na příští zasedání vyžádala podrobné zprávy o postupu obou organizacích v celé lapálii. "Vláda na základě zpráv příští týden rozhodne jak dál," řekla novinářům mluvčí vlády Anna Stárková.

Politici vyzývají Bohatou k rezignaci od první chvíle, ministři za US-DEU prosazení jejího odvolání dokonce dostali za úkol usnesením republikového sjezdu. Šéfka statistiků je však rozhodnuta jejich tlaku nadále odolávat. "Mé stanovisko je pevné," zopakovala ve středu pro ČTK.

"Takováto citlivá věc má svá procesní pravidla; nedá se to udělat ze dne na den. Čili vláda se tím zabývat nebude" řekl k odvolání Bohaté v úterý Špidla.

Předsedu ČSÚ jmenuje a odvolává prezident na návrh kabinetu. Další autoritou, před jejímž názorem je Bohatá ochotna sklonit hlavu, je evropský statistický úřad Eurostat. Ten také požádala o prozkoumání celé aféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám