Hlavní obsah

Budeme obchodovat i po brexitu, domluvily se Británie a Jižní Korea

Novinky, bož

Velká Británie a Jižní Korea dosáhly předběžné dohody o vzájemném obchodování po vystoupení Spojeného království z Evropské unie (EU). Velká Británie má v tuto chvíli zajištěny dohody, které pokrývají zhruba 63 procent obchodu, jež jí dosud pokrývají dohody vyjednané skrze EU. V pondělí to uvedl server listu Financial Times. Kdy k samotnému brexitu dojde, není momentálně jasné.

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie a Jižní Korea dosáhly předběžné dohody o vzájemném obchodování po vystoupení Spojeného království z Evropské unie (EU).

Článek

Jde tak o výrazný nárůst, protože ještě před třemi měsíci předjednané bilaterální dohody pokrývaly jen 28 procent obchodu dosud zajištěného dohodami vyjednanými Unií.

Členské státy EU vyjednávají obchodní dohody jako jeden subjekt zastupovaný Evropskou komisí (EK), samostatně si bilaterální dohody o volném obchodu dojednávat nesmí.

„Dohoda je zásadní, protože snížila nejistotu zažehnutou brexitem v prostředí, které i bez něj nepřeje exportu v důsledku eskalujícího obchodního sporu mezi Washingtonem a Pekingem,“ nechala se slyšet korejská ministryně obchodu Ju Mjong-Hee.

Londýn si předběžně zajistil budoucí obchodní dohody po brexitu se 12 státy a územími, připomněl zpravodajský server BBC. Podle Financial Times jde nicméně vůbec o první větší dohodu s významným asijským obchodním partnerem od referenda o brexitu, jež se konalo v červnu 2016.

Termín brexitu byl opakovaně odložen. Původně mělo jít o 29. března letošního roku, později došlo k odkladu do 12. dubna. I tento termín padl a vystoupení z EU bylo odloženo na 31. října. Zda půjde o skutečně poslední termín, není momentálně jasné. Členské státy EU daly najevo ochotu k dalšímu odkladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám