Hlavní obsah

EU uvalí clo na obilí z Ruska a Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie se chystá uvalit clo na dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Půjde o první omezení dovozu potravinářských výrobků z těchto zemí od začátku války na Ukrajině, informoval v pondělí britský list Financial Times (FT). Zavedení cla je snahou uklidnit evropské zemědělce, kteří v členských státech proti politice Bruselu protestují.

Foto: Alexey Malgavko, Reuters

Sklizeň pšenice v oblasti ruského Omsku

Článek

Evropská komise (EK) dlouho odolávala tlaku Polska a pobaltských států, které chtějí omezit dovoz obilí z Ruska a Běloruska. Jako důvod uváděla, že to může narušit globální trhy s potravinami a poškodit rozvojové země.

Nyní však podle zdrojů FT Komise kapitulovala a v nadcházejících dnech oznámí uvalení cla ve výši 95 eur (2390 Kč) za tunu obiloviny dovezené z Ruska nebo Běloruska. To by mělo zvýšit cenu nejméně o 50 procent a vymazat tak poptávku. Cla mají být zavedena také na olejnatá semena a odvozené produkty.

Dovoz ruských produktů, kterých se cla nově dotknou, dosáhl loni rekordní výše čtyř milionů tun. Zároveň to však představuje jen jedno procento celkové spotřeby EU, jež je v produkci obilovin a olejnin zcela soběstačná a naopak je jejich čistým vývozcem.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

Lotyšsko už v únoru zakázalo dovoz mnoha potravin z Ruska a Běloruska, zatímco Litva oznámila přísné kontroly nákladu. Komisař EU pro zemědělství Janusz Wojciechowski dříve považoval ruský dovoz obilí do Polska za zanedbatelný, minulý týden ale během návštěvy svého rodného Polska otočil, když prohlásil: „Když Rusko použije potraviny jako zbraň, musíme reagovat.“

Polský premiér Donald Tusk začátkem měsíce uvedl, že Polsko by mohlo v zákazu dovozu následovat Lotyšsko. Avšak dodal: „Byl bych raději, kdybychom o sankcích vůči Rusku a Bělorusku na potraviny a zemědělské produkty rozhodli společně, jako celá EU.“

K možnosti zakázat dovoz obilí z Ruska a Běloruska do EU se minulý týden vyjádřil také český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který řekl, že Česká republika tohle řešení navrhne na jednání Evropské rady.

Eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis se ale pravděpodobně rozhodne pro zavedení cla, protože v případě zavedení sankcí by bylo potřeba jednomyslného souhlasu všech členů Unie, uvedl FT.

Clo bude stanoveno na maximální možnou úroveň podle pravidel Světové obchodní organizace, uvedl dále FT s odvoláním na své zdroje. Rusko by mohlo podniknout odvetná opatření, nicméně dovoz většiny potravin z EU už zakázalo a řada evropských společností v tomto odvětví se v posledních letech ze země stáhla.

Česko navrhne zákaz dovozu ruského obilí do Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám