Hlavní obsah

Česko navrhne zákaz dovozu ruského obilí do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika navrhne příští týden na jednání Evropské rady zakázat dovoz ruského a běloruského obilí do Evropské unie. V České televizi to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Česko čekají v týdnu další protesty zemědělců, ministr ale bude na služební cestě mimo republiku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ministr zemědělství Marek Výborný při setkání s nespokojenými zemědělci

Článek

„Budeme prosazovat, aby obiloviny a olejniny byly na sankčním seznamu a neputovaly do Evropy,“ řekl Výborný. Stanovisko Česka předloží premiér Petr Fiala příští týden na jednání Evropské rady. Ministr Výborný pak i další týden při jednání s ministry zemědělství EU.

Podle Eurostatu se dovezlo loni do unie 1,5 milionu tun obilí z Ruska, víc než před válkou na Ukrajině. Mnohonásobky dováželo například Španělsko, kde byla neúroda.

„Není jediný důvod, proč podporovat agresora tím, že budeme kupovat v Evropě ruské obilí,“ dodal Výborný.

Podle ministra nehrozí, že by po případném zákazu dovozu ruského obilí nějak zásadně stoupaly ceny potravin. „Česko má přebytky na export, nadúroda byla celosvětově,“ upozornil ministr.

Zemědělec vyložil balíky slámy před budovu České televize

Krimi

Členka sněmovního zemědělského výboru a stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO) by zákaz podpořila, podle ní ale prý bude složitě vymahatelný. „Musely by probíhat celní kontroly, být zaplombované vagony, jinak to obchodníci dovedou obejít,“ řekla.

Výborný odmítl, že by se do Česka dováželo kontaminované obilí z Ukrajiny, jak nedávno na videu tvrdil expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj pouze u tří vzorků krmného obilí inspekce zaznamenala mírné překročení norem.

Před konáním debaty přijelo k budově ČT v Praze s valníky naloženými hnojem a slámou několik nespokojených farmářů. „Není to něco, čeho bych se štítil, jsem ministr zemědělství,“ uvedl k tomu Výborný.

Zemědělci vyhodili před ČT balíky slámy.Video: Jiří Forman, Aktu.cz

Odlétá na Filipíny

Ministr také zopakoval, že vláda letos přidá 550 milionů na životní pohodu zvířat a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově. Zřejmě to bude ale jinou formou než slevami na sociálním pojištění. O tom sice vláda dva roky vyjednávala, ale stále se nedaří přesvědčit Evropskou komisi, která to považuje za nedovolenou státní podporu, přestože něco podobného platí ve Francii.

I s ohledem na stav veřejných financí prý ale kabinet nedokáže splnit další požadavky zemědělců, jako je například vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, uvedl ministr.

Předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek na Výborného v ČT apeloval, aby vláda směrem k farmářům naplňovala své vládní prohlášení. Potřeba je podle něj také zavést registr, který by sledoval majetkovou propojenost podniků. S tím Výborný souhlasil, s vládou chce hovořit o tom, jaké ministerstvo by vytvoření registru mělo na starosti, řekl.

Další protesty zemědělců napříč republikou i na hranicích se chystají na tuto středu. Konat se budou právě u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na čtvrtek. Zemědělské organizace tvrdí, že cílem je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni.

Ministr Výborný v době dalších protestů bude mimo republiku, v pondělí odjíždí na týdenní misi s podnikateli na Filipíny a do Vietnamu.

Kritika ÚOHS

Výborný v závěru debaty také zkritizoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za jeho postup při vyšetřování růstu cen cukru. Nelíbí se mu, k jakému závěru úřad dospěl, a chce, aby dodržování hospodářské soutěže víc hlídal.

Úřad v polovině února informoval, že při mapování výroby a trhu s cukrem zjistil podezřelé zvýšení marží v obchodních řetězcích a že získané materiály vyhodnocuje. Šetření reagovalo na výrazný nárůst maloobchodních cen na přelomu let 2022 a 2023.

„Po roce u jedné komodity jsme se dozvěděli výsledek: je možné, že skutečně došlo k narušení pravidel hospodářské soutěže, budeme to dále šetřit,“ řekl Výborný v televizi.

Nad informací úřadu vyjádřila rozpaky i Balaštíková z ANO. „Jestliže toto antimonopolní úřad odpověděl, tak musím souhlasit s panem ministrem, že to snad ani pan (předseda úřadu Petr) Mlsna nemohl myslet vážně,“ řekla. Poznamenala však, že je velice těžké prokázat řetězcům, že jsou domluvené.

Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám