Hlavní obsah

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medyka
Aktualizováno

Ve stovkách měst a obcí, na více než 200 silnicích po celém Polsku a na všech šesti hraničních přechodech s Ukrajinou v úterý zesílily protesty zemědělců proti zemědělské politice Evropské unie (EU). Na protest proti bezcelnímu dovozu obilí a potravin do Polska vysypali místní zemědělci na železničním hraničním přechodu Medyka mezi koleje dva vagony ukrajinského obilí. Ukrajinci akci odsoudili a označili ji za politickou provokaci. Připomněli zároveň, že jejich farmáři podstupují při sklizni nemalé nebezpečí.

Poláci vysypali ukrajinské obilí mezi kolejeVideo: Reuters

 
Článek

„Stávka spojená s úplnou blokádou veškeré dopravy začala ráno a na některých místech potrvá až do odpoledne, na jiných do večera,“ uvedl pro média mluvčí zemědělského svazu Solidarita Adrian Wawrzyniak, informoval portál wp.pl. Dodal, že blokáda se netýká jen osobní dopravy, ale také vojenské a humanitární pomoci.

Polští rolníci stejně jako jejich kolegové v jiných evropských zemích nesouhlasí s restriktivními opatřeními EU vůči farmářům v rámci boje proti klimatickým změnám. Jsou také nespokojení se stále rostoucími náklady a konkurencí levnější produkce, zejména z Ukrajiny, zdůraznil v úterý Wawrzyniak.

„Naši zemědělci budou protestovat v Medyce, ale nejen tam, dokud nebudou splněny jejich podmínky,“ řekl serveru wiadomosci.gazeta.pl.

Kubrakov: Jde o přežití světa

Ukrajinský ministr pro obnovu Ukrajiny Oleksandr Kubrakov označil protestní akci za politickou provokaci, jejímž cílem je rozdělení národů. „Ukrajinští farmáři už dva roky sklízejí obilí v neprůstřelných vestách, pod raketovými útoky a minovým nebezpečím,“ zdůraznil s tím, že si ukrajinská armáda doslova sama pro export tohoto obilí prorazila koridor přes Černé moře.

„Jde o naše přežití. A přežití světa, to je globální potravinová bezpečnost, která závisí na ukrajinském obilí, zejména v Africe a Asii,“ dodal na síti X.

Ukrajinský velvyslanec: Policie by měla tvrdě reagovat

Ukrajinská strana je jiného názoru a tvrdí, že „vývoz zemědělských produktů přes východní Evropu nepoškozuje trhy v Evropské unii. „Proto jednoznačně odsuzujeme odčerpávání ukrajinského obilí protestujícími v Medyce. Polská policie by měla tvrdě reagovat a potrestat ty, kteří porušují zákon,“ uvedl v úterý ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Vasyl Zvarych.

„Blokády navíc ovlivňují obranyschopnost Ukrajiny a pomáhají Rusku dosahovat jeho cílů,“ dodal kyjevský diplomat.

„Jsme si jisti, že demonstranti představují v Polsku menšinu a vláda takové akce rozhodně nepodporuje. Důležitá je jejich okamžitá reakce,“ připojil se Kubrakov.

Polská média rovněž přinesla prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Situace na hranicích denně potvrzuje rozpad solidarity… Potřebujeme společná rozumná rozhodnutí, která nám pomohou tuto situaci vyřešit,“ uvedl ukrajinský prezident podle wp.pl.

Demonstranti v Polsku vysypali obilí z ukrajinských kamionů. Potrestejte viníky, požaduje Kyjev

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám