Hlavní obsah

EU se bez ruského LNG ještě neobejde, varoval energetický regulátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie stále potřebuje dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) z Ruska, aby se vyhnula energetickému šoku. Upozornil na to energetický regulátor EU Acer. Severské země přitom orodují za to, aby EU dovoz ruského LNG zakázala, informoval server Financial Times (FT).

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ke snahám omezit dovoz ruského LNG do Evropy „by se mělo přistupovat opatrně“, protože dodávky potrubního plynu z Ruska na konci roku klesnou, uvedl Acer.

Poukázal na to, že na konci roku vyprší smlouva o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu dál do Evropy a novou EU nepodepsala. Konec tranzitu však sníží dodávky plynu do EU o 13,6 miliardy metrů krychlových, což jsou přibližně čtyři procenta loňské celkové spotřeby. Z Ruska směrem do Evropy už tak poteče plyn jen přes Černé moře do Turecka a Bulharska.

„Snížení dovozu ruského LNG by mělo být zvažováno postupně,“ uvedl Acer ve zprávě. Podle něj je pro EU obtížné vyvážit energetickou bezpečnost se snahou zasáhnout ruské finance prostřednictvím snížení nákupů plynu.

Nic takového nepotřebujeme. EU neprodlouží smlouvu o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

Ekonomika

Každopádně od začátku války na Ukrajině se celkový dovoz plynu z Ruska do EU snížil asi o dvě třetiny, a to i přesto, že se dodávky přesunuly z plynovodů do LNG, uvedl server FT.

Rusko je pro Unii po USA druhým největším dodavatelem LNG. Jeho celkový podíl na loňském dovozu činil 16 procent neboli bezmála 15,5 milionu tun LNG, což bylo téměř o 40 procent více než v roce 2021, uvedla datová společnost Kpler.

Švédsko, Finsko a pobaltské země ale tlačí na to, aby EU okamžitě zakázala dovoz ruského LNG. Takové rozhodnutí ovšem vyžaduje jednomyslný souhlas členských států. „Je to obzvláště důležitá otázka pro země kolem Baltského moře,“ řekl FT jeden z diplomatů zapojených do jednání.

LNG se dováží hlavně do Francie, Španělska a Belgie, přičemž část se pak prodává Německu a jeho středoevropským sousedům, kteří se snaží udržet nízké náklady na energie pro průmysl, poznamenal FT.

Pokuty za porušení smluv

Acer rovněž varoval před jednotlivými členskými státy, které by mohly začít využívat nové pravomoci „k dočasnému omezení dodávek plynu, včetně LNG, z Ruska a Běloruska“. K tomu poznamenal, že takové kroky by mohly narušit dlouhodobé smlouvy o dodávkách dohodnuté s Moskvou ještě před invazí na Ukrajinu v roce 2022. Porušení takových smluv by mohlo evropské společnosti donutit platit vysoké pokuty.

Nové pravomoci minulý týden podpořil Evropský parlament, o jejich konečném schválení ale teprve rozhodnou členské státy.

Evropská komise už dříve navrhla ukončit veškerý dovoz fosilních paliv z Ruska do roku 2027. Acer nicméně varuje, že je obtížné ukončit veškerý dovoz ruského LNG do tohoto roku s tím, že přesun dodávek je komplikovanější, protože existují takzvané cílové doložky, které omezují prodej plynu jinému kupujícímu.

EK tlačí na konec dovozu ruského plynu. Členským státům dá nové pravomoci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám