Hlavní obsah

EK tlačí na konec dovozu ruského plynu. Členským státům dá nové pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka dva roky po zahájení ruské invaze na Ukrajinu Evropská komise (EK) navrhuje, aby členské státy Evropské unie měly pravomoc zakázat společnostem z Ruska a Běloruska nakupovat kapacity v evropských plynovodech a terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG). V pátek o tom informoval server The Financial Times (FT). Ačkoliv EU import ruského plynu silně omezila, některé státy ho stále dovážejí ať už potrubím, nebo prostřednictvím LNG terminálů.

Foto: Profimedia.cz

Tanker naložený LNG u ruského závodu Prigorodnoje, kde se plyn zpracovává.

Článek

V legislativním návrhu EK stojí, že členské státy EU mohou „částečně nebo v odůvodněných případech zcela omezit“ přístup k infrastruktuře pro plynárenské operátory z Ruska a Běloruska, „pokud je to nezbytné k ochraně jejich základních bezpečnostních zájmů“, píše FT, který do znění textu nahlédl.

Návrh by tak mohl evropským energetickým společnostem poskytnout možnost vyvázat se ze smluv s ruskými dodavateli plynu, aniž by musely platit vysoké kompenzace, uvedl vysoký představitel unijní sedmadvacítky.

EU sice v posledních dvou letech radikálně snížila svou závislost na ruském plynu, nicméně zhruba desetinu dodávek stále tvoří plyn dovezený z Ruska včetně dodávek LNG. Na ruském plynu zůstávají závislé především země jako Maďarsko a Rakousko.

Rusko chce severní mořskou trasou zvýšit prodej LNG a obchod s Čínou

Ekonomika

EK chce svým návrhem země dovážející ruskou komoditu přimět k přerušení těchto dodávek. Po tom dlouhodobě hlasitě volají například Polsko a pobaltské země, jež požadují tvrdší postup proti Moskvě.

Volba místo plošného zákazu

Návrh budou vyjednavači členských států projednávat v pátek v Bruselu. Jeho konečnou verzi, která může doznat změn, pak ještě musí formálně schválit parlament a členské státy.

Komise dala přednost návrhu v podobě volby místo plošného zákazu dovozu ruského plynu. Ten by totiž mohl destabilizovat trhy. Některé země navíc s úplným zákazem nesouhlasí, protože nemají za ruský plyn dostatečné alternativy. EK tak alespoň apeluje na země, aby diverzifikovaly své dodávky s cílem, že se EU do roku 2027 zcela zbaví ruských fosilních paliv.

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku Rusko podle Eurostatu dodávalo přibližně 12 procent celkového dovozu plynu právě do EU. Dovoz se letos zvýšil zejména u LNG, který v období od ledna do července v porovnání se stejným obdobím v roce 2021, tedy před válkou, vzrostl o 40 procent.

Od Ruska nakupovaly především Belgie a Španělsko, které se staly po Číně druhým, respektive třetím největším dovozcem LNG, ukázala analýza nevládní organizace Global Witness.

Nárůst v dovozu LNG ze strany EU tak Moskvě poskytuje dodatečné zdroje na financování války na Ukrajině, dodává FT.

Příjmy největších ruských producentů ropy a plynu výrazně klesly

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám