Hlavní obsah

EU doporučí do čela MMF guvernéra britské centrální banky

Zástupci zemí Evropské unie (EU) chtějí do čela Meziárodního měnového fondu (MMF) doporučit guvernéra Bank of England Marka Carneyho. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedl server Bloomberg. Carney se narodil v Kanadě, má i britský a irský pas. Jeho výběr by tedy technicky splnil 70letý zvyk, že MMF vede Evropan a Světovou banku (SB) Američan.

Foto: Pool New, Reuters

Guvernér Bank of England Mark Carney by se mohl stát novým šéfem MMF.

Článek

Místo výkonného ředitele MMF se uvolní poté, co dosavadní šéfka fondu Christine Lagardeová stane v čele Evropské centrální banky (ECB). Podle dohody evropských lídrů by měla nahradit dosavadního šéfa ECB Maria Draghiho, jehož funkční období končí 31. října.

Carney však v žádném případě nemá místo jisté. O tom, koho nominují, by ministři financí zemí EU podle zdroje Bloombergu měli jednat na zasedání příští týden.

Čtyřiapadesátiletý Carney řídil centrální banky Velké Británie i Kanady. Podílel se na nastavení regulací globálních financí, pracoval také pro kanadskou vládu. Doktorát z ekonomie získal získal na prestižní britské univerzitě v Oxfordu. Přes deset let také pracoval pro přední investiční banku Goldman Sachs Group.

Carney řídí Bank of England od roku 2013. Mandát mu vyprší koncem ledna. Carney už dříve naznačil, že se na začátku příštího roku chce vrátit do Kanady.

Reklama

Výběr článků

Načítám