Hlavní obsah

V čele Evropské centrální banky poprvé v historii stane žena. Summit se shodl na Lagardeové

Novinky, bož

Příští prezidentkou Evropské centrální banky (ECB) bude dosavadní šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF), Francouzka Christine Lagardeová. V úterý to potvrdil končící předseda Evropské rady Donald Tusk. Je to vůbec poprvé, co v čele centrální banky se sídlem v německém Frankfurtu nad Mohanem stane žena. V listopadu nahradí končícího šéfa ECB Maria Draghiho.

Foto: Antara Foto, Reuters

Předsedkyně MMF Christine Lagardeová

Článek

„Lagardeová na Draghiho plně naváže. V žargonu finančníků se podobně jako on řadí k takzvaným holubicím,” uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Je tedy ochotna tolerovat i případné silnější inflační tlaky a uskutečňovat masivní a neotřelá stimulační opatření, která mají za každou cenu zabránit zabřednutí ekonomiky do deflačního pásma,” dodal.

Mezi favority patřili guvernéři

Dlouhodobě se přitom spekulovalo, že by Draghiho mohl nahradit guvernér finské centrální banky a člen rady guvernérů ECB Olli Rehn, případně jeho kolega z rady guvernérů, šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann.

Rada guvernérů je orgán ECB složený z guvernérů centrálních bank jednotlivých zemí eurozóny. Evropští politici se však na summitu v Bruselu rozhodli dát přednost kandidátce, která dosud stála mimo ECB.

Jak Draghi, tak Rehn v poslední době naznačovali možnost snížení úrokových sazeb. Úrokové sazby má přitom již v tuto chvíli eurozóna velmi nízké, základní sazba je dokonce na nule. Diskontní sazba, kterou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, je dokonce záporná. Proto se očekávalo spíše jejich zvýšení.

Centrální banka praktikovala mimořádná stimulační opatření čtyři roky, čímž chtěla oživit ekonomiku. Následně začala připravovat trhy na zpřísňování měnové politiky. Nyní však opakovaně signalizuje, že tento scénář vzal za své v důsledku obchodní války.

Lagardeová symbolem kontinuity

Podle Kovandy je Lagardeová pro trhy zárukou kontinuity a předvídatelnosti. „V tomto smyslu uvítají, že volba padla právě na ni. Otázkou však je, do jaké míry bude Lagardeová – vzděláním právnička – schopna přicházet s novými přístupy k měnověpolitické stimulaci, pokud ty stávající nenaplní očekávání,” podotkl.

„To, že k naplnění očekávání dojít nemusí, signalizuje již současná situace. Draghi během svého takřka osmiletého působení v čele ECB ani jednou nezvyšoval základní úrokovou sazbu. Naopak vymýšlel další a další způsoby, jak měnovou politiku uvolnit tak, aby se inflace dostala ke svému cíli ve výši takřka dvou procent. Nepochodil,” připomněl Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám