Hlavní obsah

Emisní povolenky jsou nejlevnější za posledních 14 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypouštění oxidu uhličitého do vzduchu je momentálně pro průmyslové podniky nejlevnější za více než rok. Cena jedné emisní povolenky se totiž pohybuje kolem hranice 70 eur (1 715 Kč) za tunu vyprodukovaného CO2, přitom ještě v únoru trhala rekordy, když v jednu chvíli stála i více než 100 eur (2 450 Kč). S padající cenou povolenek navíc klesá také cena elektřiny na burze v Lipsku.

Článek

Cena emisních povolenek postupně padá od dubna, kdy byla stále nad 90 eury. Prudký pokles pak započal v říjnu, následně v listopadu se cena propadla pod 80 eur a nyní, v polovině prosince, došlo i k prolomení hranice 70 eur. Od letošních maxim se tak cena emisní povolenky propadla přibližně o 30 procent.

Ve čtvrtek kolem 15:00 SEČ cena dosahovala 69 eur (1 685 Kč). Na této úrovni byla naposledy v říjnu 2022, tedy před 14 měsíci.

Za poklesem ceny stojí několik důvodů, sdělili Novinkám analytici Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA a Jiří Tyleček z XTB. Oba zmínili slabou ekonomickou situaci v Evropě, jež snižuje výkon ve výrobním průmyslu, a tím pádem i poptávku po povolenkách.

Cena emisních povolenek klesla pod 72 eur za tunu

Ekonomika

Roli ovšem sehrává i skutečnost, že Evropská komise (EK) schválila evropským zemím aukci na prodeje zvýšeného objemu povolenek během ledna až srpna příštího roku. Trh tak počítá s více povolenkami, a to „znamená větší aktuální nabídku, než se čekalo, takže při relativně stabilní poptávce zamířila cena na nižší úroveň“, vysvětlil Tyleček. Zároveň ale dodal: „Dodatečné povolenky však nebyly nově vytvořeny, jen aukce probíhá dříve, takže o to méně jich bude v budoucnu k dispozici.“

Podle Gavora sice stojí uvolnění většího objemu povolenek ze strany EK za poklesem ceny, zpochybnil ovšem důvody toho, proč tak učinila. „Obávám se, že skutečným důvodem zvýšených aukčních objemů je jednoduše potřeba získat další peníze,“ řekl Novinkám.

Cílem EU je získané finance z prodeje povolenek použít na různé podpůrné programy, ať už na podporu se skoncováním závislosti na ruských fosilních palivech, nebo při přechodu na bezemisní energetiku.

Za snížením ceny podle Tylečka stojí také nadprůměrně teplé počasí, které trvá od začátku podzimu. „Výroba tepla je totiž dalším sektorem náročným na povolenky,“ vysvětlil.

Emisní povolenky

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro snížení emisí skleníkových plynů.

Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem, aby se snažily omezovat emise.

Elektřina skoro za 90 eur/MWh

Levnější povolenky se pozitivně propisují také do ceny silové elektřiny na burze v Lipsku. Cena jedné megawatthodiny (MWh) s dodáním na rok 2024 se v posledních dnech blíží hranici 90 eur (2 200 Kč). Ještě před měsícem to však bylo kolem 120 eur.

„Při tak nízkých cenách silové elektřiny jsou nízké ceny povolenek nutné, aby provozovatelé uhelných zdrojů nezačali příliš rychle uzavírat své elektrárny,“ uvedl Gavor.

A jak se bude cena povolenek vyvíjet dál? Tyleček už s dalším výrazným poklesem nepočítá. „Jakmile se dočkáme lepších čísel z evropské ekonomiky, tak jejich spotřeba vzroste. Navíc dodatečné povolenky do aukce byla jednorázová záležitost, takže jejich nabídka na trhu se opět sníží,“ zdůvodnil.

Stát dá na pomoc energeticky náročným firmám 3,5 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám