Hlavní obsah

Stát dá na pomoc energeticky náročným firmám 3,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát uvolní 3,5 miliardy korun na pomoc energeticky náročným firmám, které od příštího roku zasáhnou zvýšené ceny energií. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Pomoc bude směřována podnikům fungujícím na hladině vysokého a velmi vysokého napětí formou snížení plateb za obnovitelné zdroje energie (OZE), a to v průměru o dvě třetiny.

Živě: TK ke státní pomoci energeticky náročným firmám s cenami energií.Video: psp.cz

 
Článek

„Nedotujeme plošně. Plošná dotace už není potřeba, ale pomáháme těm, kteří by měli s nárůstem problém a kde by mohlo dojít k ohrožení fungování. Pomoc se týká i takových firem, které se pohybují v oblasti sklářství, železáren, potravinářské firmy atd.,“ řekl Fiala na tiskové konferenci.

Pomoc je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) určena pro zhruba 25 tisíc odběrných míst.

Vládní pomoc sníží příspěvek na platby za obnovitelné zdroje subjektům připojeným na hladině vysokého napětí o 107 korun za odebranou MWh bez DPH a subjektům připojeným na velmi vysoké napětí o 167 korun. Pomoc bude odpočítávána podle rezervovaného příkonu. Příspěvek na obnovitelné zdroje bez započtení státního příspěvku obvykle dosahuje výše 495 korun za odebranou MWh bez DPH.

Skláři z Květné i ve výpovědi vydrží do posledního dne tavby

Domácí

Vláda se rozhodla podat energeticky náročným firmám pomocnou ruku poté, co Energetický regulační úřad (ERÚ) rozhodl, že regulovaná část elektřiny na hladině vysokého napětí vzroste v příštím roce meziročně o 105,5 procenta, na velmi vysokém napětí pak o 190,9 procenta.

Po pomoci od státu volali zástupci průmyslu a podnikatelů. Obávali se totiž až trojnásobného růstu nákladů na energie některých firem a oslabení konkurenceschopnosti tuzemského průmyslu.

„My jsme do jednání samozřejmě vstupovali s tím, že si uvědomujeme stav veřejných rozpočtů, proto jsme na začátku předpokládali, že se poplatky vrátí na úroveň roku 2021, bohužel tam se to nepodařilo, nicméně oceňuji rozhodnutí, že vláda udělá vše pro to, aby přece jen zátěž na firmy nebyla tak vysoká, jak oznámil ERÚ,“ dodal na tiskové konferenci prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Stát bude peníze na pomoc firmám čerpat z rozpočtu na příští rok z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) nebo z nespotřebovaných peněz z letošního rozpočtu.

Vláda k poskytnutí pomoci firmám využije opatření, které prosadila v konsolidačním balíčku. „To nově umožňuje poskytovat státní pomoc s platbami za podporované zdroje energie kdykoliv během roku a umožňuje také tuto pomoc zacílit jen na určité napěťové hladiny, tedy například tak jako v tomto případě na firmy,“ popsal Síkela.

Vedle toho se Síkela a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dohodli se zástupci Hospodářské komory a Svazu průmyslu a obchodu na pravidelných schůzkách v příštím roce. Tématem schůzek by měly být diskuse o systémových řešeních, která do budoucna zabrání nepředvídatelnému zvyšování regulované složky energií. „Rovněž platí, že kdyby nastal jakýkoliv negativní vývoj v ekonomice, budeme jako vláda hledat další možnosti pomoci pro firmy,“ dodal Stanjura.

Síkela: Katastrofický scénář se nekoná, ale někomu elektřina zdraží až o 70 procent

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám