Hlavní obsah

Elektřina znovu zdraží

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Domácnosti musí počítat s tím, že ceny elektřiny se jim do konce roku nebo nejpozději od ledna opět zvýší. Zatímco koncem loňského a počátkem letošního roku rostly ceny u některých tarifů až o deset procent, nové zdražení by tak razantní být nemělo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Velcí dodavatelé se zdráhají o budoucím zdražování mluvit, ale někteří jej připouštějí. „Záleží na vývoji velkoobchodních cen elektřiny ve druhé polovině roku 2019. Pokud se cena bude držet na aktuálně vysokých úrovních, nelze tuto eventualitu vyloučit,“ řekl mluvčí Centropolu Aleš Pospíšil.

„ČEZ ceníky upravoval a upravuje u různých sazeb průběžně,“ sdělil mluvčí společnosti Roman Gazdík.

Podle odborníků je třeba s rostoucími cenami počítat. „Očekávám, že ke konci roku budou mnozí nuceni ceny zvyšovat, ale určitě to bude v menším rozsahu než na počátku tohoto roku,“ potvrdil Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Aktuálně se cena elektřiny nachází na rostoucí křivce, a to zejména z důvodu skokového nárůstu ceny povolenky CO2
Vít Brůha, Centropol

Naštěstí pro spotřebitele je podle něho cena silové elektřiny letos zatím poměrně stálá. „Je ale pravděpodobné, že většina dodavatelů do svých cen ještě nestihla plně promítnout nárůst cen elektřiny z přelomu let 2018 a 2019, kdy se ceny vyšplhaly z asi 35 eur na více než 50 eur za megawatthodinu. Takové zvýšení se v tarifech nepromítlo, většina dodavatelů zvýšila ceny silové elektřiny o 10 až 20 procent,“ dodal Gavor.

Podle něj někteří možná cenu ani nezvýší, pokud elektřinu dobře nakoupili, a budou to využívat u marketingových akcí. „Ostatní pravděpodobně budou zdražovat po částech svého portfolia. Neočekávám, že by nějaký dodavatel zvýšil ceny napříč celým svým ceníkem,“ poznamenal Gavor. Důvodem vyšší ceny elektřiny na burze, která se nad 50 eury za megawatthodinu drží již delší dobu, jsou podle dodavatelů hlavně emisní povolenky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Počet změn dodavatele energií

„Cena elektřiny je již několik let převážně určována tržním vývojem ceny emisní povolenky oxidu uhličitého. Aktuálně se cena elektřiny nachází na rostoucí křivce, a to zejména z důvodu skokového nárůstu ceny povolenky CO2, která se tento měsíc dostala na svá historická maxima 30 eur za tunu,“ sdělil Právu manažer nákupu společnosti Centropol Vít Brůha.

Skokový nárůst podle něj způsobila především vlna veder, která zasáhla celou Evropu a výrazně ovlivnila výrobní výkony převážně ve francouzských jaderných elektrárnách. „Tento výpadek z plánované výroby museli řešit záložními uhelnými zdroji, které jsou vázány k emisím CO2,“ poznamenal Brůha.

Ceny na burze vyskočily

Ceny na burze podle mluvčího ČEZ Gazdíka za poslední tři roky vyskočily na více než dvojnásobek. „Mohou za to komodity, které jsou k výrobě elektřiny potřeba, zejména uhlí, a hlavně emisní povolenky. Ty se přitom před několika lety prodávaly za pět eur,“ uvedl.

K 29. červenci se velkoobchodní cena elektřiny podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné zatím meziročně zvýšila o 12 procent. „Pokud by se ceny na rok 2020 udržely na úrovni 55 eur za megawatthodinu až do konce tohoto roku, pak by se cena na velkoobchodním trhu meziročně zvýšila o 15 procent,“ řekla Právu Novotná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám