Hlavní obsah

Elektřina sice zlevní, lidé si však přesto připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tisíce korun ročně by teoreticky mohly od ledna ušetřit dva miliony zákazníků největšího dodavatele elektřiny ČEZ, který v minulých dnech oznámil zlevnění. Jenže domácnosti začnou od ledna zároveň znovu platit za podporu obnovitelných zdrojů a zvýší se jim poplatky za distribuci. Takže nakonec většinou zaplatí za elektřinu víc. U plynu možná ušetří.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Co se týče dopadů na peněženku, u elektřiny bude celková bilance bohužel nepříznivá. I když silová složka zlevní, lidé si připlatí šest set korun za megawatthodinu spotřebované elektřiny na podporu obnovitelných zdrojů a ještě více za distribuci,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Za spotřebovanou megawatthodinu by si tak spotřebitelé mohli připlatit nejméně 1300 Kč. Při průměrné spotřebě 3 MWh by tak oproti letošku zaplatili příští rok asi o čtyři tisíce korun navíc.

Ještě minulý týden přitom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v České televizi prohlásil, že průměrné zvýšení cen elektřiny bude nula.

Podle energetického analytika Ušetřeno.cz Tomáše Vrňáka by vláda ohledně růstu distribučních poplatků v příštím roce a znovuzavedení poplatků za obnovitelné zdroje měla komunikovat otevřeněji. „Není pravda, že průměrné zvýšení bude nula, jak tvrdí ministr Stanjura. Oproti současným produktům může cena elektřiny vzrůst až o patnáct procent,“ řekl Právu Vrňák.

Česko mělo v 1. pololetí nejdražší plyn a elektřinu ve V4

Ekonomika

„Celkové procentuální zvýšení bude nejnižší u domácností, které mají produkty s cenami poblíž stropu. Nejvíce si procentuálně připlatí ti, kteří mají produkty s nižší cenou silové elektřiny,“ poznamenal.

Takové zdražení by u malých spotřeb představovalo něco přes sto korun měsíčně, u běžné spotřeby potom uvedené čtyři tisíce korun.

Lepší zpráva je zlevnění pro zákazníky, kteří odebírají plyn. Těm totiž může přinést příští rok úsporu.

„Plyn procentuálně zlevnil více než elektřina a regulovaná složka u něj není tak významná, protože se v ní neplatí podpora obnovitelných zdrojů. Regulovaná část se sice rovněž zvýší, ale pokles cen komodity to přebije, takže na plynu zákazníci ušetří,“ dodal Gavor.

Lavina se utrhla. Velcí dodavatelé razantně zlevňují elektřinu a plyn

Ekonomika

Třetinu ceny dělá regulovaná část

Cena elektřiny se kromě silové části, kterou ovlivňuje dodavatel, skládá i z části regulované. Její výši stanoví vždy na jeden kalendářní rok Energetický regulační úřad. Na celkové platbě za kWh se nyní podílí asi ze třetiny.

Součástí platby je podpora obnovitelných zdrojů, kterou za domácnosti a firmy od loňského října do konce letošního roku zaplatil stát. Jejich výše je pro domácnosti zákonem zastropována na 600 Kč s DPH za spotřebovanou MWh a od ledna se na tuto hodnotu v plné výši vrátí.

V regulované části je i platba za distribuci, která v nejběžnější distribuční sazbě pro letošek činí 1950 Kč za spotřebovanou MWh. Oproti loňsku rovněž nerostla, protože zvýšené náklady kryl stát. Od ledna se čeká zvýšení platby nejméně o dvacet procent, tedy asi o 400 korun za MWh.

Dále se platí za rezervovaný příkon podle jističe, letos je to od 78 do takřka 500 Kč měsíčně. Menší část regulované ceny pak tvoří cena za systémové služby ve výši 137 Kč za MWh a daň z elektřiny a činnost Operátora trhu s elektřinou.

Dodavatelé snižovali ceny průběžně od počátku roku. Zatímco ještě v březnu se při malé spotřebě elektřiny v bytě v objemu tisíc kilowatthodin za rok v průměru platilo podle tehdejších ceníků v průměru přes deset tisíc korun a u smluv se stropem to bylo téměř jedenáct tisíc, v současnosti je to už v průměru jen lehce přes devět tisíc.

U vyšší spotřeby dvou tisíc kWh ročně ceníky zlevnily z průměrných 17 700 Kč na méně než 16 tisíc korun. Při smlouvě podepsané nyní tak zákazník ušetří okolo 1800 korun za rok.

U běžné spotřeby tři tisíce kWh se v březnu platilo 24 tisíc až 28 500 Kč ročně, ale v těchto dnech je to 21 až 26 tisíc. Nabídky tedy v průměru zlevnily o více než 2500 Kč.

Domácnost, která plynem vaří a ročně spotřebuje 80 kubíků, by při podepsání smlouvy v březnu v průměru za rok zaplatila 4900 Kč. Teď už by to bylo jen 4200 korun.

Rodinám, které plynem vaří a ohřívají vodu, nabízeli dodavatelé v březnu ceníky s roční útratou kolem 56 tisíc korun, nyní je to o šest tisíc méně.

A domácnosti, které v rodinném domě plynem vaří, ohřívají vodu a topí podle březnových ceníků platily ročně asi 91 tisíc korun. V současnosti to vychází o deset tisíc korun levněji.

Příští rok by nemělo dojít k nárůstu cen elektřiny, řekl Jurečka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám