Hlavní obsah

Elektřina podraží o stokoruny ročně, dražší bude i plyn

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti si budou muset od ledna připlatit za elektřinu, a to i o stovky korun ročně navíc. Mírně rovněž mohou podražit i dodávky zemního plynu. Energetický regulační úřad (ERÚ) v pátek oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro příští rok regulovanou část ceny průměrně o 2,5 procenta. Regulované ceny plynu vzrostou ještě více, a to o 2,8 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Regulovaná složka tvoří přes polovinu konečné ceny elektřiny a přibližně čtvrtinu konečné ceny plynu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Podle ERÚ mohou u domácnosti s malou spotřebou elektřiny, která nevyužívá elektrickou energii k vytápění a ohřevu vody a má průměrnou roční spotřebu 2200 kilowatthodin (kWh), stoupnout celkové náklady na elektřinu o 400 korun za rok.

Na základě informací ERÚ bych odhadl růst cen elektřiny pro koncové zákazníky asi o čtyři procenta.
Petr Hlinomaz, analytik

Domácnost, která využívá k vaření, ohřevu vody a topení plyn, podle odhadů ERÚ při roční spotřebě 18 900 kWh příští rok zaplatí za plyn ročně o 585 korun více než letos.

Růst cen do čtyř procent

Analytik Petr Hlinomaz uvedl, že ceny elektřiny stoupnou asi o čtyři procenta.

„Na základě toho, co zveřejnil ERÚ, bych odhadl růst cen elektřiny pro koncové zákazníky asi o čtyři procenta. Pozitivní roli může hrát kurz koruny, který posiluje vůči euru, a tak komoditu mírně zlevňuje, roli ale bude hrát také obchodní politika dodavatelů, tedy způsob a doba, kdy elektřinu nakupují,“ řekl Právu Hlinomaz.

Růst regulované složky u plynu o 2,8 procenta je podle něho poměrně výrazný. „Cenový nárůst pro koncové odběratele bude u zemního plynu zřejmě vyšší než u elektřiny, protože silová složka ceny posilovala,“ dodal.

Analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor rovněž očekává růst cen, ovšem mírnější. „U silové elektřiny očekávám kvůli významnému růstu burzovních cen zvýšení do pěti procent. Smluvní část ceny ale tvoří kolem 45 procent ceny, nižší nárůst regulované složky tak navýšení ztlumí. Koncový zákazník tak příští rok za elektřinu zaplatí asi o dvě až tři procenta více,“ řekl Právu Gavor.

U plynu byl podle jeho slov nárůst regulované ceny vyšší, ale k pohybu smluvní části ceny by dojít nemělo. „Celkové zdražení dodávek plynu tak očekávám kolem jednoho procenta,“ doplnil.

Ceníky u elektřiny v tuto chvíli připravujeme. U plynu jsme na začátku topné sezóny oznámili velkou slevu.
Roman Gazdík, mluvčí ČEZ

Dodavatelé ceníky na příští rok připravují, zdražení zatím oznámil jen E.ON. Podle mluvčího E.ON Vladimíra Váchy stoupne celková cena elektřiny zhruba o čtyři procenta. Důvodem je podle něj především růst velkoobchodních cen elektřiny, které meziročně vzrostly o více než 30 procent.

„Tento negativní vývoj se dotkne našich zákazníků pouze minimálně a nemusí se jich dotknout vůbec, protože tam, kde je to možné, nabízíme alternativní produkty. Právě teď může být pro lidi výhodné zafixovat si cenu na delší dobu, což je jedna z cest, jak negativní vývoj cen eliminovat,“ poznamenal mluvčí Vácha.

Zdražení elektřiny potvrdil Milan Velner ze společnosti Centropol, která je druhým největším alternativním dodavatelem energií v Česku. „Více než třicetiprocentní nárůst cen energií na velkoobchodu spojený s růstem cen regulované složky může znamenat u některých ceníků nárůst cen i o více než pět procent. Vše bude záviset na jednotlivých dodavatelích,“ dodal.

„Ceníky u elektřiny v tuto chvíli připravujeme. U plynu jsme na začátku topné sezóny oznámili velkou slevu,“ řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Firma v říjnu představila nový produkt, pomocí kterého podle ní lidé ušetří za plyn čtrnáct až dvacet procent proti tříletému tarifu s fixací.

Innogy plyn nezdraží

Ceny plynu u největšího dodavatele Innogy se od ledna měnit nebudou. Právu to řekl mluvčí Innogy Martin Chalupský. „Zdražení komodit pro nás není téma, ceny v posledních letech klesly až o pětadvacet procent. Ceny zemního plynu jsou a budou stabilní, zdražovat nebudeme,“ prohlásil.

U elektřiny podle něho lze očekávat, že většina obchodníků promítne do ceníků růst cen na velkoobchodních trzích.

„Proto zákazníkům jednoznačně doporučujeme, aby si zafixovali cenu elektřiny ještě do konce letošního roku. Od ledna lze očekávat zvýšení cen v řádu jednotek procent,“ dodal Chalupský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám