Hlavní obsah

ČEZ postaví v severních Čechách velké bateriové úložiště elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ postaví v Tušimicích na Chomutovsku velký bateriový systém pro ukládání elektřiny. V úterý to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Stavba má začít příští rok, firma chce spustit zařízení na přelomu let 2018 a 2019. Bateriové systémy považuje za budoucnost energetiky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V bateriích je možné ukládat elektřinu z nestabilních obnovitelných zdrojů, jako jsou třeba solární elektrárny.

Článek

Spuštění podobného velkého bateriového úložiště nyní dokončují společnosti E.ON v Mydlovarech na Českobudějovicku a firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku.

Baterie instalované E.ON a Solar Global budou mít kapacitu jedné megawatthodiny (MWh), náklady na vybudování v obou případech činí zhruba 20 miliónů korun. Projekt ČEZ by měl být mírně větší, výši investice Beneš nesdělil.

„Bateriové systémy, ať už ty velké pro stabilizaci sítě, podpůrné služby a řízení odchylky velkých zákazníků, nebo ty malé, které budou lidé používat v domácnostech, budou součástí budoucnosti energetiky," řekl šéf ČEZ.

ČEZ v roce 2015 koupil podíl v německé firmě Sonnen, která vyrábí baterie pro domácnosti.

Ve světě vyrůstají úložiště i stokrát větší

Bateriové systémy dokážou skladovat elektřinu z nestabilních obnovitelných zdrojů, jako solárních nebo větrných elektráren. Státní energetická koncepce počítá s tím, že obnovitelné zdroje vedle jaderných zdrojů v budoucnu postupně nahradí elektřinu vyráběnou spalováním uhlí.

„Představit si jednu baterii s kapacitou jedné MWh můžeme například tak, že dokáže po dobu jednoho celého dne zásobovat elektřinou zhruba 200 průměrných českých bytů či 70 rodinných domů,” řekl Novinkám ředitel asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jan Fousek. Odhaduje, že velkých bateriových úložišť energie se může v Česku do začátku roku 2019 začít stavět kolem dvacítky.

„Ve světě se staví i 100 MW bateriové úložiště, konkrétně ho staví Tesla v Austrálii. Pokud se podíváme blíže, tak bateriové systémy i o velikosti 10 MW nejenže jsou v některých západních zemích již zcela běžné, ale počítá s nimi i národní energetická legislativa, pročež mohou být využívány na vyrovnávání elektrizační soustavy,” dodal Fousek.

Reklama

Související články

ČEZ zvýšil zisk o 13 procent

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ meziročně vzrostl o 13 procent na 16,6 miliardy korun. Za růstem zisku stojí především prodej akcií MOL. Společnost to...

Výběr článků

Načítám