Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za rok a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra v českou ekonomiku výrazně roste. V květnu se tak souhrnný indikátor důvěry, který sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), zvýšil o pět bodů na 99,7 bodu. Důvěra roste jak mezi spotřebiteli, tak mezi podnikateli.

Foto: Novinky

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku

Článek

„V průběhu května avizované a částečně realizované rozvolňování opatření proti šíření koronaviru významně přispělo k růstu podnikatelského indikátoru důvěry, a to především v odvětvích obchodu a vybraných segmentů služeb,” uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Respondenti z těchto odvětví hodnotili mnohem lépe než v předchozích měsících svou současnou ekonomickou situaci a poměrně optimistická jsou i jejich očekávání pro nadcházející měsíce,“ dodal Obst.

Důvěra v českou ekonomiku byla v dubnu nejvyšší za poslední rok

Ekonomika

Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 4,3 bodu na hodnotu 99,1 a indikátor důvěry spotřebitelů o 8,9 bodu na hodnotu 102,8.

„Ještě vyšší než u podnikatelů byl v květnu růst důvěry mezi spotřebiteli. Lidé se výrazně méně než v předešlých měsících obávají zhoršení celkové ekonomické situace a ztráty zaměstnání. Očekávání růstu spotřebitelských cen se však meziměsíčně nezměnila, a tak i v květnu zůstávají vysoko nad svým dlouhodobým průměrem,“ doplnila Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů.

Služby přes palubu. Tržby se loni propadly o desítky procent

Ekonomika

Pokud jde o jednotlivá odvětví, důvěra v ekonomiku vzrostla v průmyslu, stavebnictví obchodu i ve vybraných službách. V průmyslu stoupl indikátor důvěry o 1,3 bodu na 103,6. Ve stavebnictví se důvěra zvýšila o 4,3 bodu na 115,2. V obchodu indikátor důvěry poskočil o 4,4 bodu na 99,3.

K největšímu růstu důvěry potom došlo ve službách, které vláda na rozdíl od průmyslu obětovala v boji proti covidu. Důvěra v tomto odvětví vzrostla o 7,3 bodu. Přesto zůstává na poměrně nízkých hodnotách – 92,7.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám