Hlavní obsah

Důl Darkov průkopníkem. Uvažuje se o vzniku gravitačního úložiště energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Diamo podepsal se skotským start-upem Gravitricity memorandum o spolupráci na projektu zabývajícím se podzemním skladováním energie pomocí gravitace. Pokud se ověří proveditelnost projektu, mohlo by vzniknout velké gravitační úložiště energie v Dole Darkov na Karvinsku, kde před dvěma lety skončila těžba uhlí. Společnost Diamo to uvedla ve středeční tiskové zprávě.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Důl Darkov

Článek

Systém, který společnost Gravitricity vyvinula, ukládá elektřinu formou zvedání a spouštění těžkých závaží v šachtě. V době, kdy je elektřiny přebytek, tedy většinou v noci nebo při nadprodukci elektřiny z fotovoltaických elektráren, vytáhne naviják mnohatunové závaží vzhůru, během energetické špičky ho spustí dolů a generátor vyrobí elektřinu.

Skotská firma si princip otestovala na zmenšené verzi technologie v Edinburghu. Nyní se pokusí mechanismus nainstalovat do uhelného dolu, přičemž Důl Darkov by mohl být v tomto směru průkopníkem. Potenciálně by pak mohl dodávat elektřinu pro více než 16 tisíc domácností.

„Záměr Gravitricity je příležitostí pro doly, ale i pro naše odborníky, kteří si tak mohou vyzkoušet práci na nových projektech a spolupráci se zahraničním subjektem. Čeká nás hodně práce, je potřeba prověřit všechna rizika, která se pojí s provozováním této technologie v dole,“ komentoval memorandum o spolupráci ředitel Diamo Ludvík Kašpar.

Fotovoltaiku někde nepřipojí do sítě

Ekonomika

Technologie gravitačního úložiště elektřiny může v budoucnu hrát poměrně významnou roli při přechodu na obnovitelné zdroje energie.

„Nízkouhlíkový svět bude vyžadovat obrovské množství skladování energie a ve společnosti Gravitricity jsme vyvinuli technologii skladování energie s dlouhou životností, která dokáže dodávat superrychlou energii a nabízí některé z nejlepších vlastností lithiových baterií a přečerpávacích vodních nádrží,“ uvedl při podpisu memoranda v Praze na britském velvyslanectví výkonný ředitel Gravitricity Charlie Blair.

Podobných technologií, které by mohly ukládat přebytečnou elektřinu, se vyvíjí ve světě více. Zatímco Gravitricity pracuje s gravitací, tak jiné projekty, například v Německu či USA, používají metodu stlačování nebo i zkapalnění plynů. K tomu dochází při přebytku elektřiny. V časech, kdy je naopak elektřina potřeba, rozpínající se plyn pohání generátory pro její výrobu.

Historický průlom. Na obzoru je neomezený zdroj levné a čisté energie

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám