Hlavní obsah

Fotovoltaiku někde nepřipojí do sítě

Právo, gin, pko, plk

Fotovoltaických elektráren na domech v Česku poslední dobou přibývá takovým tempem, že některé z nich už distributoři nejsou schopni zapojit do sítě. Tyto domácnosti pak nemohou případné přebytky prodávat dál. Buď je distributoři odmítají zcela, nebo připojení probíhá pomalu a postupně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé domácnosti při budování fotovoltaik kalkulují s tím, že budou mít příjem z přebytků elektřiny ze svých panelů. Jsou to ale jen hrubé propočty. Zamíchat s nimi může nejen méně slunečních dní a výkupní cena, nýbrž i možnosti infrastruktury.

„Distribuční soustava není z technického hlediska připravena na tak velkou a rychlou změnu,“ řekl Právu šéf specializované společnosti Zero Living Luděk Lošťák.

„Namísto odběru vznikají přebytky a distribuční soustava musí být schopna s touto energií pracovat. Distribuční síti tak nezbývá nic jiného než tyto požadavky regulovat. To znamená v některých oblastech začít omezovat připojení lokálních fotovoltaik do sítě,“ potvrdil dále.

Senát posvětil snazší povolování malých fotovoltaických elektráren

Domácí

Můžeme si způsobit až blackout

Celorepublikově se sice zatím nejedná o velký problém, ale „pokud se fotovoltaika nebude regulovat, můžeme si i sami způsobit až blackout“.

„Stále lidem říkáme, že je vhodné stavět fotovoltaiku pro vlastní spotřebu energie. Mnozí ale pořizují systémy s maximálním výkonem a nechtějí slyšet, že distribuce je tak jako tak ve chvíli vysoké výroby odpojí od sítě,“ varoval Lošťák.

O připojení žádaly dva domy naproti sobě ve stejné ulici. Ten, který žádost podal v pondělí, je připojený. Druhý přišel v úterý a už má smůlu
Roman Leikeb

Podle obchodně-technického specialisty Romana Leikeba z firmy Solid Sun jsou problémy s připojováním na jihu Moravy. „Tam k tomu dochází ve velkém množství. Distributor EG.D. lidem nedává smlouvy o připojení. Jejich domácí fotovoltaika tak funguje, ale jen pro domácnost. Přebytky do sítě pouštět nemohou. Naopak na sever od Brna s tím většinou problémy nemáme,“ popsal Právu rozdíly Leikeb.

Platí zde, že kdo první přijde, ten se připojí. „Stalo se mi, že o připojení žádaly dva domy naproti sobě ve stejné ulici. Ten, který žádost podal v pondělí, je připojený. Druhý přišel v úterý a už má smůlu,“ dodal Leikeb.

Problémy jsou například v Luhačovicích. „Byli jsme velmi zklamaní,“ řekla České televizi jedna obyvatelka, jejíž domácnost se do sítě připojit nemohla.

Místní potíže s připojením do distribuční sítě občas eviduje i ČEZ. „Na hladině nízkého napětí je zatím minimum – desítky – případů nebo lokalit, kdy žadatele termínově omezujeme. Pokud není v daném místě dostatečná kapacita pro připojení výrobny, navrhujeme etapovité připojení výrobny k distribuční soustavě,“ sdělila Právu za společnost Soňa Holingerová.

Fotovoltaika s vyšším výkonem a přetoky? Jen pokud ji schválí místní distribuční společnost

Tipy a trendy

V první etapě se podle ní povolí připojit výrobnu bez přetoku vyrobené elektřiny do soustavy a ve druhé etapě se povolí přetok. „Druhá etapa je vázána na úpravu distribuční soustavy, tedy posílení vývodu nebo rekonstrukce vedení,“ dodala Holingerová.

Lhůty na provedení úpravy soustavy jsou podle ní individuální a závisí na rozsahu úprav soustavy a potřebě veřejnoprávního a majetkoprávního projednání.

Podle Leikeba ale může situaci ještě zhoršit nový zákon, podle něhož se smí zvýšit výkon domácí elektrárny bez podnikatelské licence z 10 kW na 50 kW, přičemž při budování není potřeba ani stavební povolení.

Čekání na elektroměr

„Může se stát, že ve vesnici si dva tři lidé udělají takhle velkou fotovoltaiku, a po nich se už nikdo nepřipojí,“ upozornil. Sice se investuje i do posílení kapacity sítí, ale to se zřejmě projeví až za delší dobu.

Součástí připojení je i výměna elektroměru, přičemž mnohým lidem podle Leikeba chodí dopis s tím, že výměna proběhne za devět měsíců. Může to však trvat i déle.

„Panely jsem měl nainstalované za čtrnáct dní, ale pak jsem skoro rok čekal na to, až mi vymění hodiny a všechno budu smět napojit. Měl jsem v tom půl milionu korun a než mě napojili, tak jsem nemohl dostat zpátky nic z dotací,“ řekl Právu padesátiletý muž z Benátek nad Jizerou.

ČEZ se podle Holingerové v naprosté většině případů snaží zajistit, aby lhůta mezi podáním žádosti na první připojení a montáží elektroměru nepřesáhla 30 dní. „Hodně záleží na lokalitě, množství aktuálně podaných případů v dané oblasti a kvalitě podkladů, které nám žadatel o připojení předloží,“ shrnula.

Na soláry na rodinném domě si připravte kolem půl milionu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám