Hlavní obsah

Dreamlinerem opět létají cestující

Aktualizováno

Boeing 787 Dreamliner společnosti Ethiopian Airlines se v sobotu stal prvním strojem tohoto typu, který po pozastavení provozu kvůli problémům s bateriemi opět přepravil cestující. Vzlétl v 9:45 z Addis Abeby a o dvě hodiny později přistálo v Nairobi. Stroj vzlétl poté, co letecký úřad v USA ve čtvrtek povolil jeho provoz.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový Boeing 787 Dreamliner poprvé v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Všech padesát dreamlinerů bylo od ledna uzemněno kvůli problémům s lithium iontovými akumulátory, které u stroje připravovaného k letu způsobily požár na palubě. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Boeing 787 společnosti Ethiopian Airlines před odletem z Addis Abeby

Výrobce se nakonec nerozhodl použít jiný typ akumulátorů, ale jejich upravenou verzi, která je navíc uložená v nerezovém boxu. Vzduch z oddílu baterií je nyní vyváděn přímo ven, takže se v případě přehřátí nemůže kouř dostat na palubu, jako se tomu letos stalo u jiného stroje za letu. Hned poté byly stroje uzemněny. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyhořelé baterie dreamlineru společnosti ANA, který musel nouzově přistát.

Problém řešilo 300 expertů Boeingu v deseti týmech. Společnost by měla úpravy všech padesáti vyrobených strojů dokončit do konce května.

Foto: Reuters

Dreamliner Ethiopian Airlines startuje z letiště v Addis Abebě

Zatímco americký úřad FAA už provoz povolil, v Japonsku, kde je nejvíce uživatelů dreamlinerů, se v neděli začne se zkušebními lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám