Hlavní obsah

Cestující museli opustit Boeing 787 po skluzavkách, dreamlinery uzemněny

– Tokio • Aktualizováno

Japonské aerolinky All Nippon Airways ve středu pozastavily provoz všech 17 letadel Boeing 787 Dreamliner, která vlastní, poté, co jeden z těchto strojů musel nouzově přistát v Takamacu na západě Japonska. Pět lidí bylo zraněno a jeden skončil v nemocnici. K uzemnění všech sedmi dreamlinerů se poté rozhodly i Japan Airlines. Letadla tohoto typu postihla v poslední době série závad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cestující v Japonsku museli opustit Boeing 787 po skluzavkách Video: Reuters

 
Článek

Sedmnáct Boeingů 787 Dreamliner patřících japonské společnosti ANA projde nyní prohlídkou. Tento stroj je považován za nejvyspělejší dopravní letadlo na světě.

Při nejnovějším incidentu ukazovaly palubní přístroje na poruchu baterie a pilot stroje cítil divný zápach. Krátce po startu z Jamaguči Ube se proto rozhodl nepokračovat do Tokia, a nouzově přistál v Takamacu. Všech 129 cestujících i osm členů posádky letadlo bezpečně opustilo pomocí nafukovacích skluzavek.

Foto: ČTK/AP

Cestující museli z letadla evakuovat po skluzavkách.

Mezi problémy, které tyto stroje v poslední době postihly, patří i exploze baterie APU a následný požár stroje společnosti JAL připravovaného na zpáteční let z Bostonu [celá zpráva] nebo úniky paliva. [celá zpráva]

Stroj měl stejný typ baterie APU, která explodovala v Bostonu a způsobila požár.

Dreamlinery čekají přísné prověrky

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli nim nařídil podrobnou inspekci všech letadel. Má se prověřit i konstrukce klíčových uzlů a dodržování technologií při výrobě. Zatím ale nepřistoupil k uzemnění stroje. [celá zpráva]

V provozu je zatím 49 dreamlinerů, ve flotile je mají převážně japonské aerolinky Japan Airlines (JAL) a All Nippon Airways (ANA), vlastní je ale také aerolinky z Indie či Kataru i americké United Airlines a polský LOT. Zakázky má Boeing na více než 800 těchto letadel.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Evakuace cestujících z dreamlineru

Boeing 787 Dreamliner

Letadlo nové generace Boeing 787 Dreamliner aspiruje na titul nejúspěšnějšího projektu amerického koncernu. Díky bezpočtu technických zlepšení dosáhl téměř 20procentního snížení spotřeby oproti podobným strojům. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám