Hlavní obsah

DPH u minerálek se přes rozpory v koalici zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do nižší, dvanáctiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) nakonec nezamíří přírodní, minerální a kojenecké vody, jak to v Senátu navrhlo koaliční hnutí STAN formou přílepku k novele o DPH, která hlavně v návaznosti na evropskou směrnici zavádí evidenci přeshraničních plateb za on-line nákupy.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura senátory ve čtvrtek večer přesvědčil, že změnu by Sněmovna do konce roku stejně již patrně nestihla projednat. Hlavně by to ale podle něj narušilo důvěru v daňový systém, když daň u minerálek by od ledna nejdříve stoupla z nynějších 15 na 21 procent, aby pak opět podle návrhu senátorů STAN od dubna klesla na 12 procent.

Minerálky a kojenecké vody zařadil od příštího roku do základní sazby DPH ve výši 21 procent už schválený konsolidační balíček. Podle předsedy senátního hospodářského výboru Miroslava Plevného (STAN) by od ledna měly patřit do nové sloučené nižší sazby 12 procent. „Je naprosto nelogické, aby v nižší sazbě DPH byly čokolády, bramborové lupínky a podobně, a přitom tam nebyly základní potraviny, do kterých patří určitě i vody,“ uvedl Plevný.

Svazy a odborníci na výživu vyzývají vládu ke změně v sazbě DPH u minerálních vod

Ekonomika

Do snížené sazby DPH mají podle konsolidačního balíčku patřit kohoutková voda a právě potraviny. Vláda dříve ujišťovala, že snížení daně u potravin z 15 na 12 procent povede k jejich zlevnění.

Návrh Plevného podporovali lidovci i piráti, kteří nižší daň na kojeneckou vodu neúspěšně prosazovali už i dřív v rámci jednání o konsolidačním balíčku. „Naše snaha ale narazila na zamítavé stanovisko dalších koaličních stran. Proto jsme jako senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí při schvalování ozdravného balíčku v Senátu podpořili doprovodné usnesení, které ke snížení daně vyzývá,“ řekl Novinkám a Právu předseda lidoveckého senátorského klubu Josef Klement.

„Piráti to prosazovali už předtím na vládě, takže bychom takovou změnu podpořili a budeme usilovat, aby se na ní podařilo dohodnout v koalici,“ uvedl pak před hlasováním v Senátu pirátský poslanec Jakub Michálek.

Jakob: Změny by systém zkomplikovaly

Naopak někteří poslanci STAN, například šéf sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard, dříve vyšší daň pro balené vody hájili s tím, že Česko má nejlepší pitnou vodu na světě, lidé k ní mají velmi dobrý přístup, a tedy stačí mít ve snížené sazbě DPH jen vodné a stočné.

K tomu, aby při schvalování konsolidačního balíčku zdanění minerálek snížila, vyzýval vládu i Svazu minerálních vod a někteří odborníci na zdravou výživu. Ministr financí Stanjura ale zdůrazňoval, že žádná z výjimek nesmí mít vliv na výsledné úspory v balíčku.

Podobně se k tomu staví i TOP 09. „Podporujeme kompromis, který byl dojednán v rámci konsolidačního balíčku. Myslím si, že tak rychlé změny by celý systém na poslední chvíli jen zkomplikovaly. Doufám, že Senát schválí transpoziční novelu bez pozměňovacích návrhů,“ řekl před hlasováním v horní komoře šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

To se nakonec také stalo. Nižší DPH u balených vod přitom byli připraveni později podpořit i opoziční poslanci. „Hnutí ANO takový krok podporuje a v tomto duchu jsem proto připravila i pozměňovací návrh k daňovému balíčku. Bohužel, 30 poslanců hnutí STAN tehdy hlasovalo proti a návrh i z tohoto důvodu přijat nebyl,“ podotkla předsedkyně sněmovního klubu ANO Alena Schillerová.

Snížené sazby DPH se sloučí

Snížené sazby DPH se od ledna sloučí na 12 procentech, dosud jsou 10 a 15 procent.

Mírně tak zdraží teplo, vodné a stočné, léky, ubytovací služby, stravování v restauracích a jídelnách či vstupenky na kulturu a sport.

Základní sazba 21 procent zůstává, přesunou se do ní položky jako čepované pivo, kadeřnické služby, opravy kol, komunální odpad nebo palivové dřevo.

Vedle toho vláda zavedla třetí, nulovou sazbu pro knihy.

Více peněz do státního rozpočtu změny v DPH přinést nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám