Hlavní obsah

Dopravci posílí dálkové vlaky po Česku i za hranice

Novinky, ČTK, bož

České dráhy během června postupně obnoví další dálkové vlaky. Dopravu posílí například opět mezi Prahou a Ostravou, dále spoje z metropole do Plzně a na jih Čech, z Kolína do Ústí nad Labem nebo z Brna do Šumperka. Více vlaků bude jezdit také do Polska, Maďarska, Německa a na Slovensko, do provozu se navíc vrátí některé noční spoje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Dopravu, kterou omezovala koronavirová krize, postupně obnovují i další dopravci. RegioJet se o víkendu vrátil na linkách mezi Prahou, Ostravou a Košicemi a dále Praha–Brno–Bratislava/Vídeň k takřka plnému provozu. O víkendu začal opět jezdit denně rovněž noční spoj z Prahy do Košic.

Od příštího týdne se pak do normálu vrátí i linka RegioJetu z Brna do Bohumína. V závěru května RegioJet také letos poprvé vyjede se svými vlaky do Chorvatska, kam prodal přes 25 tisíc jízdenek. Od 13. června pak začnou jezdit vlaky Regiojetu do Budapešti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

V minulých týdnech výrazně posílily dopravu i Leo Express nebo FlixBus, například mezi Prahou a Moravou či cesty z metropole do krajských měst v Čechách. Postupně vyjíždějí i na Slovensko a do dalších okolních států.

Ryanair vykázal nejvyšší ztrátu za 35 let

Ekonomika

České dráhy začaly s postupným obnovování dopravy v dubnu. Provoz zesílil zejména na trati Praha–Ostrava, do téměř plného provozu se vrátily například linky z Prahy do Púchova, Chebu, Českých Budějovic nebo Děčína.

Od 20. května se k běžnému jízdnímu řádu vrátí také railjety do Vídně, rychlíky z hlavního města do Hradce Králové nebo do Chebu přes Ústí nad Labem. Postupně se do normálu vrací i regionální doprava.

Další pokračování postupného obnovování provozu dráhy naplánovaly na červen. Na jeho začátku posílí opět provoz mezi Prahou a Ostravskem další vlak IC a jeden pár spojů zajistí místo klasické soupravy znovu jednotka pendolino. Celkově tak pojede v tomto úseku 12 párů přímých vlaků.

Lufthansa se nadále potýká s miliardovými ztrátami

Ekonomika

Do běžného provozu se vrátí i část mezistátní dopravy. Dva páry vlaků EC Metropolitan, které dosud jezdí ve zkrácené trase Praha-Štúrovo, znovu pojedou až do Budapešti. Posílí také doprava mezi Prahou a Varšavou, kde pojede znovu každý den jeden pár expresů Silesia. Od začátku června začnou jezdit také lůžkového vozy mezi Prahou a Curychem.

Dále od poloviny června se budou na koleje vracet také spoje na lince Ex7 Praha – České Budějovice/Český Krumlov a omezení skončí u linek R23 Kolín – Ústí nad Labem a R12 Brno–Šumperk. Další vlaky vyjedou opět za hranice, plný počet spojů bude například jezdit na linkách Ex5 Praha–Drážďany–Berlín, na mnichovské lince mezi Prahou a Plzní a Ex1 Praha/Ostrava – Žilina/Banská Bystrica.

Na Slovensko bude znovu možné cestovat také spoji z Prahy do Košic a Humenného, ve kterých bude řazen i přímý lůžkový vůz Praha–Varšava. Další posilování dopravy je plánováno na červenec.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSA jsou v úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost...

Výběr článků

Načítám