Hlavní obsah

Kolaps v Suezském průplavu. Zablokovala ho zaseknutá obří loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejvytíženějších lodních dopravních tras na světě – Suezský kanál v Egyptě – je zablokovaná, píše server týdeníku Focus. Totální kolaps dopravy má na svědomí jedna z největších kontejnerových lodí na světě Ever Given. Plavidlo o délce 400 metrů a šířce 59 metrů najelo na mělčinu. Registrováno je v Panamě a mířilo z Číny do nizozemského přístavu Rotterdam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří nákladní loď zablokovala Suezský průplavVideo: Reuters

 
Článek

Na vyproštění plavidla Ever Given, které provozuje společnost Evergreen Marine, bylo vysláno sedm vlečných člunů, ale panují obavy, že loď by mohla v průplavu uváznout i několik dnů. Podle serveru Focus byl příčinou nehody silný poryv větru.

Nehoda se stala v úterý ráno zhruba dvacet minut před sedmou. Od té chvíle se vytvořila fronta stovky lodí, které potřebují oblastí proplout.

Suezský průplav spojuje Středozemní a Rudé moře a loni jím proplulo téměř 19 tisíc lodí, tedy v průměru 51,5 plavidla za den. Patří k nejdůležitějším obchodním cestám na světě. Ročně jím propluje deset procent mezinárodního námořního obchodu.

Nehoda se už promítla v cenách ropy, které stouply. Ve středu ráno stál barel (159 litrů) severomořské ropy Brent 61,63 USD. To bylo o 84 centů více než den předtím. Cena barelu americké značkové ropy West Texas Intermediate (WTI) vzrostla o 62 centů na 58,38 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám